You are here

K. Πετρίδης: Κάτω του 100% το χρέος το 2022

14/01/2022 11:44

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναμένεται να μειωθεί κάτω από 100% του ΑΕΠ το 2022, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε παρέμβαση του στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, ο κ. Πετρίδης αναφερόμενος στη χθεσινή έκδοση 10ετούς ευρωπαϊκού μεσοπρόθεσμου ομολόγου (EMTN) €1 δισ., σημείωσε ότι φέτος αναμένεται αποπληρωμή €2 δισ. στο δημόσιο χρέος, άρα, πρόσθεσε, «αναχρηματοδοτούμε μέρος του δανεισμού», τονίζοντας ότι ο σκοπός μας είναι η συνεχής μείωση του δημοσίου χρέους.

«Από το 115% του ΑΕΠ που βρισκόταν εν μέσω πανδημίας, το έχουμε φέρει στο 105% και μέχρι το τέλος του 2022 στοχεύουμε να το μειώσουμε σε κάτω από 100%, στο 98%. Και αυτό το κάνουμε μέσω αποπληρωμής περισσότερου χρέους από αυτό που αναχρηματοδοτούμε και σίγουρα με χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Όσον αφορά τα επιτόκια, σημείωσε ότι με βάση τις ενδείξεις θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, επομένως σημείωσε η Κύπρος επέλεξε την κατάλληλη στιγμή για να δανειστεί.

Όσον αφορά την έκδοση, ο υπουργός είπε ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η κυπριακή οικονομία εμπνέει εμπιστοσύνη στους ξένους που την εμπιστεύονται και τα αποτελέσματα της πολιτικής διαχείρισης και των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης φέρουν αποτελέσματα.

«Υπήρχε οκταπλάσια κάλυψη ενώ όσον αφορά το επιτόκιο σε σχέση με το rating της Κύπρου είναι αρκετά ενοϊκό, στο 0,95% που είναι κάτω από το μέσο όρo δανεισμού των μακροχρόνιων δανείων της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανέρχεται στο 1,7%.

«Αντικαθιστούμε πιο ακριβό δανεισμό με αυτό το δανεισμό ώστε το κόστος αποπληρωμής να είναι χαμηλότερο», επεσήμανε.

Παρά το χαμηλό επιτόκιο, η Κύπρο δανείζεται με δυσμενέστερους όρους, σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης.

Το επιτόκιο κατά τη χθεσινή έκδοση ανήλθε στο 1% με την απόδοση να είναι η τρίτη ψηλότερη ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης με δεκαετή ομόλογα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε προσφορές πέραν των €7,8 δισ.

Το Ομόλογο τιμολογήθηκε με απόδοση +65 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps. Το βιβλίο προσφορών για το Ομόλογο υπερκάλυψε το ποσό έκδοσης κατά τουλάχιστον 7 φορές.

Της Γεωργίας Χαννή