You are here

Κ. Πετρίδης: Πέραν του 6% η ανάπτυξη 2022

15/11/2022 12:06

Αύξηση 5,5% καταγράφει ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2022, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης είπε πως ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης είναι σημαντικά πιο ψηλός από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο οποίος είναι 2,4%, αλλά και από το μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι 2,1%.

«Με το ρυθμό αυτό είμαστε σίγουροι ότι κλειδώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για ολόκληρο το 2022 θα υπερβεί το 6%. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο ήταν 6,6%, το δεύτερο τρίμηνο 6,3%. Άρα αναθεωρείται η πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης για όλο το έτος από 5,7% σε 6%», είπε.

Ο Υπουργός σημείωσε πως αυτός ο αρκετά πιο ψηλός από τα πλείστα κράτη της ΕΕ ρυθμός ανάπτυξης, καταδεικνύει και την ανθεκτικότητα αλλά και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, στην οποία υπολογίζεται ότι αρκετές από τις οικονομίες της ΕΕ ενδεχομένως να μπουν σε ύφεση.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως το αναπτυξιακό πλάνο της Κυβέρνησης συνεχίζεται και με τους προϋπολογισμούς του 2023 και σημείωσε πως οι ορθές πολιτικές της Κυβέρνησης αποδίδουν καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη σωστή πορεία που αποδεδειγμένα φέρνει οφέλη στην κοινωνία χωρίς να παραγνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργεί ο πληθωρισμός και η ψηλή τιμή της ενέργειας που οδηγούν σε μια νέα οικονομική εποχή», κατέληξε.

Το Υπουργείο Οικονομκών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι προσδοκίες για συνέχιση της καλής πορείας της οικονομίας και μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 επαληθεύτηκαν από την απόδοση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η κυπριακή οικονομία για το έτος 2022 θα επιταχυνθεί με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 6%.

Τονίζεται ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον, επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά η ευελιξία και η ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας και η δυνατότητα να αντεπεξέρχεται σε δύσκολες καταστάσεις.

Υπογραμμίζεται ότι η θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας αποτελεί επιστέγασμα της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ).

Έπονται δύσκολα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, παρουσίασε επιβράδυνση, αποτυπώνοντας τις πιέσεις που άρχισε να δέχεται συνεπεία της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και του κύματος ακρίβειας.

Σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, υπολογίζεται σε 5,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 5,4%, από 6,3% το δεύτερο τρίμηνο (αναθεωρημένη εκτίμηση). Παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Κύπρο είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Cystat, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», «Μεταφορές και Αποθήκευση», «Ενημέρωση και Επικοινωνίες», «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων», «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία», «Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών».

Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται και τους επόμενους μήνες με τα δύσκολα να έπονται.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, από το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί σημαντικά λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, της αύξησης των επιτοκίων και των ανοδικών πιέσεων στις τιμές, ιδίως για την ενέργεια.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,6% το 2022 και να επιβραδυνθεί στο 1% το 2023, πριν αυξηθεί ελαφρώς το 2024 κατά 1,9%.

Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, προχώρησε πρόσφατα σε αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2022, ενώ για το 2023 αναμένεται μικρότερη ανάπτυξη.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,9% το 2022. Η πρόβλεψη είναι αυξημένη κατά 2,0 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, ως αποτέλεσμα του υψηλού ρυθμού μεγέθυνσης το δεύτερο τρίμηνο και της ισχυρής ζήτησης κατά το τρίτο τρίμηνο, κυρίως λόγω αυξημένου τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο.

Ωστόσο, τονίζεται, οι αρνητικές επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία πάνω στην οικονομική δραστηριότητα, φαίνεται να εκτυλίσσονται πιο αργά απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, επηρεάζοντας τις προοπτικές για το 2023.

Επιβράδυνση και στην ΕΕ

Πέραν της Κύπρου, αισθητή επιβράδυνση παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του 2022 και η ανάπτυξη στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν σήμερα, η ανάπτυξη στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο ανήλθε στο 2,4%, από 4,3% το δεύτερο τρίμηνο και στην ευρωζώνη στο 2,1%, από 4,3%.

Ανάπτυξη παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, πλην της Λετονίας (-0,4%).

Για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 7,7%, από 8% το πρώτο τρίμηνο.

Της Γεωργίας Χαννή