You are here

«Καίει» και Οδυσσέα το πόρισμα για διαβατήρια

07/06/2021 07:04

Σοβαρές ευθύνες ως προς το ρόλο που διαδραμάτισαν η ελεγκτική υπηρεσία, η ΜΟΚΑΣ και η νομική υπηρεσία σε ότι αφορά τους ελέγχους για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, εντοπίζει μεταξύ άλλων στο τελικό της πόρισμα η ερευνητική επιτροπή Νικολάτου για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Το πόρισμα για τα «χρυσά» διαβατήρια, επιδίδεται σήμερα από την 4μελή ερευνητική επιτροπή στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη, βάσει του χρονοδιαγράμματος και τους όρους εντολής που καθόρισε η νομική υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, στο τελικό πόρισμα, σε σχέση με το ενδιάμεσο, έχουν προστεθεί ακόμη τρία κεφάλαια, που αφορούν στο ρόλο της ελεγκτικής και νομικής υπηρεσίας.

Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται καταγραφή πολλών καταγγελιών σε σχέση με το επίμαχο ζήτημα των πολιτογραφήσεων, οι οποίες τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, από δικηγορικά γραφεία, λογιστές και απλούς πολίτες.

«Ανεπάρκεια» από ελεγκτική υπηρεσία

Η τετραμελής υπό τον τέως πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο επιτροπή, στο κεφάλαιο για το ρόλο της ελεγκτικής υπηρεσίας φαίνεται να διαπιστώνει ανεπάρκεια σε ότι αφορά τον έλεγχο για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Γίνεται αναφορά στον έλεγχο που διενήργησε η ελεγκτική υπηρεσία στο υπουργείο εσωτερικών το 2016 για τις πολιτογραφήσεις χωρίς να γίνει ουδεμία έκθεση ή να καταγραφούν επισημάνσεις ή συστάσεις προς τος αρμόδιο υπουργείο για βελτίωση των διαδικασιών.

Όπως σημειώνεται, ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αντέδρασε μετά τον Αύγουστο του 2020 όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι αποκαλύψεις του Al Jazeera.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του πρώην υπουργού εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου στην κατάθεση του στην ερευνητική επιτροπή Νικολάτου, τρείς μήνες πριν αποβιώσει, σε σχέση με την εμπλοκή του γενικού ελεγκτή, υποστηρίζοντας ότι η ελεγκτική υπηρεσία από το 2016, μέχρι την αποχώρηση του από το ΥΠΕΣ, δεν είχε θέσει ενώπιον του οποιαδήποτε έκθεση για τις πολιτογραφήσεις. 

Η πρώτη εμπλοκή του γενικού ελεγκτή είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2020 με αφορμή το επίμαχο ταξίδι του ΠτΔ στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό τζετ Σαουδάραβα ο οποίος είχε πολιτογραφηθεί.

Απλά στη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι είχαν παραχωρηθεί στον Σαουδάραβα και μέλη της οικογένειας του διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι ο εκ των μελών της ερευνητικής επιτροπής είναι ο βοηθός γενικός ελεγκτής Κυριάκος Κυριάκου.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είχε αντιδράσει έντονα και ζήτησε παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα Γ. Σαββίδη όταν ο κ. Κυριάκου, στο πλαίσιο των ερευνών της επιτροπής, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη λειτουργό της ελεγκτικής υπηρεσίας που είχε διενεργήσει το νενομισμένο έλεγχο του ΥΠΕΣ το 2016 και ζητούσε πληροφορίες και διάφορα στοιχεία.

Στο πόρισμα, εξετάζεται και ο ρόλος της νομικής υπηρεσίας, επί Κώστα Κληρίδη, σε ότι αφορά τις πολιτογραφήσεις και όπως έχει διαρρεύσει φαίνεται να εντοπίζονται αδυναμίες και ως προς τις παρεμβάσεις της νομικής υπηρεσίας σε ότι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα.

Προβάλλεται ο ισχυρισμός στο πόρισμα ότι η νομική υπηρεσία θα μπορούσε να είχε δώσει περισσότερες γνωματεύσεις σε θέματα πολιτογραφήσεων, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να είχε γίνει με βάση τα ευρήματα της έρευνας.

Καταγγελίες από δικηγόρους, λογιστές

Σημαντικό είναι και το κεφάλαιο σε σχέση με τις καταγγελίες που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής από δικηγόρους, λογιστές και απλούς πολίτες σε σχέση με συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις.

Αρκετές εκ των καταγγελιών χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις ανακριτικές αρχές, κάτι το οποίο θα αποφασίσει ο γενικός εισαγγελέας, δηλαδή, κατά πόσο προκύπτουν ή όχι ποινικά ή άλλα αδικήματα.

Στο κάδρο και η ΜΟΚΑΣ

Από το ζωνάρι του τελικού πορίσματος δεν ξεφεύγει ούτε και η ΜΟΚΑΣ καθώς στο ενδιάμεσο τα μέλη της επιτροπής Νικολάτου διαπίστωσαν κενά ως προς τις παρεμβάσεις της εποπτικής αυτής αρχής. 

Τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής επισημαίνουν ότι ο ρόλος της ΜΟΚΑΣ θα έπρεπε να ήταν πιο καταλυτικός και θα μπορούσε να παρέμβει και να φρενάρει πολιτογραφήσεις ύποπτων και σεσημασμένων αιτητών για κυπριακή υπηκοότητα.

Επισημαίνεται ότι η ΜΟΚΑΣ θα έπρεπε να είχε προβεί σε πιο διεξοδικούς ελέγχους ύποπτων λογαριασμών, να διερευνήσει τη διαδρομή των χρημάτων και αν αυτή ήταν αποτέλεσμα παράνομων δραστηριοτήτων.

Η επιτροπή σημειώνει ότι η ΜΟΚΑΣ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο σε ότι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και έχει το δικαίωμα να διερευνά τέτοια αδικήματα που αφορούν στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή ύποπτες συναλλαγές.

Στο μεσοδιάστημα, μεταξύ του ενδιάμεσου και του τελικού πορίσματος, η τετραμελής επιτροπή εντόπισε ακόμη 112 υποθέσεις υψηλού ρίσκου οι οποίες καταγράφονται στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2016 – 2020.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Χρ. Ανδρέου, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι δέκα ανακριτές έχουν διοριστεί και άρχισαν το έργο της διερεύνησης των επιλήψιμων με βάση το πόρισμα υποθέσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι στο ενδιάμεσο πόρισμα είχαν εντοπιστεί ποινικές και διοικητικές ευθύνες.

Σε ότι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, το σκέλος αυτό θα ξεκαθαρίσει από τις περαιτέρω διερευνήσεις της νομικής υπηρεσίας και των ανακριτικών αρχών.

Μέλη της ερευνητικής επιτροπής είναι ο Μύρωνας Νικολάτος, τέως πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Δήμητρα Καλογήρου, πρόεδρος της ΕΚ, ο Παύλος Ιωάννου, χρηματοοικονομικός επίτροπος και ο Κυριάκος Κυριάκου, βοηθός γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Του Λεύκου Χρίστου