You are here

Καινοτομία: Στην 26η θέση η Κύπρος στον παγκόσμιο δείκτη

30/09/2022 06:45

Την 26η θέση κατέλαβε η Κύπρος στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας για το 2022, σε σύνολο 132 χωρών, σημειώνοντας βελτίωση δύο θέσεων από το 2021.

Η βαθμολογία της Κύπρου για την καινοτομία φθάνει τις 46,2 μονάδες και είναι η δεύτερη ψηλότερη μεταξύ των χωρών της περιοχής της.

Η απόδοση της Κύπρου, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, συνάδει με το επίπεδο της ανάπτυξης.

Όσον αφορά τους δείκτες καινοτομίας, στους θεσμούς η Κύπρος λαμβάνει την 36η θέση, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και έρευνα την 39η, στις υποδομές την 28η θέση, στην εξειδίκευση της αγοράς την 29η, στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων την 23η. Όσον αφορά τη γνώση και τεχνολογία, η χώρα λαμβάνει την 20η θέση και στη δημιουργία τη 17η.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας, Πρόεδρος του ΔΣ του ΙδΕΚ, Δρ. Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους πτυχιούχους επιστήμης και μηχανικής. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην έρευνα και ανάπτυξη. Τα δημιουργικά αποτελέσματα και τα αποτελέσματα γνώσης και τεχνολογίας πρωτοστατούν, ακολουθούμενα από την επιχειρηματική πολυπλοκότητα. Με σκληρή δουλειά, θετική διάθεση και ομαδικό πνεύμα μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα».

Τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην καινοτομία, λαμβάνουν η Ελβετία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Δανία.

Αντίθετα, στη χαμηλότερη κλίμακα είναι η Γουινέα και το Ιράκ.
Στην Ευρώπη, οι πιο καινοτόμες οικονομίες είναι η Ελβετία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.