You are here

Κάλεσμα επιτρόπου για το Εστία

04/09/2019 16:55

Κάλεσμα προς τους δανειολήπτες να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο σχέδιο Εστία απευθύνει ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Σε ενημερωτικό του σημείωμα, ο κ. Ιωάννου παρακαλεί θερμά όλους τους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν υποθήκη την κύρια κατοικία τους να σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο σχέδιο Εστία ανεξαρτήτως εάν θεωρούν ότι είναι εντάξιμοι ή όχι. «Και τούτο, μεταξύ άλλων και προς συμμόρφωσή τους στις εκκλήσεις του υπουργού οικονομικών ο οποίος κάλεσε πολλές φορές τους συμπολίτες μας να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση αυτή», σημειώνει.

Επισημαίνει ότι η εφαρμογή του σχεδίου Εστία ικανοποιεί αδήριτη ανάγκη εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και των αναγκών των συμπολιτών μας με μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξασφαλισμένα με την κύρια κατοικία τους. «Μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου Εστία θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ΜΕΔ αι θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό το απόθεμά τους στο τραπεζικό σύστημα με όλα τα ευνοϊκά αποτελέσματα τόσο για τους δανειολήπτες και τις τράπεζες, όσο και για την εθνική οικονομία».

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος σημειώνει ως ιδιαίτερα σημαντικό να υποβληθούν αιτήσεις από όλους τους δανειολήπτες με ΜΕΔ εξασφαλισμένα με κύρια κατοικία, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διαμορφωθεί μία αξιόπιστη βάση δεδομένων, σε ό,τι αφορά το ποιοι εντάσσονται στο Σχέδιο Εστία, ποιοι αποκλείονται από αυτό και για ποιους λόγους. «Έτσι, η πολιτεία θα είναι σε θέση να ορθοτομήσει, ενδεχόμενες άλλες προσεγγίσεις αντιμετώπισης μη εντάξιμων περιπτώσεων, όπως εξήγησε, αρκετές φορές, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών», αναφέρεται.

Στο σημείωμα, σημειώνεται ότι το γραφείο του επιτρόπου δεν εμπλέκεται στην εφαρμογή του σχεδίου Εστία «και επειδή λαμβάνουμε καθημερινά τηλεφωνήματα, με απορίες ή και ερωτήματα για το εν λόγω θέμα, καλούμε τους ενδιαφερόμενους να απευθύνονται στην αρμόδια αρχή, η οποία δεν είναι άλλη από το υπουργείο εργασίας, πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων το οποίο ως διαχειριστής του σχεδίου Εστία εργάστηκε συστηματικά και υπεύθυνα με σκοπό τη δημιουργία αξιόπιστων διαδικασιών εφαρμογής του».

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, για τυχόν διευκρινίσεις και συγκεκριμένες απορίες που αφορούν στο σχέδιο Εστία ή και στη συμπλήρωση της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να επικοινωνούν με το ίδρυμα που διαχειρίζεται τις πιστωτικές διευκολύνσεις τους, νοουμένου ότι το ίδρυμα αυτό συμμετέχει στο σχέδιο γα να υποβάλουν την αίτησή τους.

Της Γεωργίας Χαννή