You are here

«Καλή κίνηση» και απόθεμα €1 δισ. για την κρίση

08/07/2020 06:42

Θετικά αποτιμούν οι οικονομολόγοι την κίνηση της κυβέρνησης να δανειστεί χθες €1 δισ. με την έκδοση δύο ομολόγων στις διεθνείς αγορές.

Η κυβέρνηση άντλησε τελικά διπλάσια από όσα αρχικά είχε δηλώσει ότι χρειάζονταν για αντικατάσταση υφιστάμενων ομολόγων, διατηρώντας απόθεμα για διαχείριση των αυξημένων δαπανών και μειωμένων εσόδων λόγω της παράτασης της τουριστικής νηνεμίας.

Η χθεσινή έκδοση του 4ετούς ομολόγου €500 εκ. λήξης 2024 και του 20ετούς ομολόγου €500 εκ. λήξης 2040 επιτεύχθηκε με χαμηλό σχετικά επιτόκιο, αν και με δυσμενέστερους όρους από ότι ισχύει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης πλην της Ελλάδας και της Ιταλίας. 

Η μεγάλη ζήτηση σχετίζεται και με το σχετικά υψηλό επιτόκιο που προσφέρει η Κύπρος που, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch, είναι το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης, χαρακτηρίζει την άντληση €1 δισ. καλή κίνηση για εξασφάλιση φθηνού δανεισμού που θα αποπληρώσει ακριβότερα κρατικά ομόλογα που λήγουν σύντομα.

Σημειώνει ότι κατά κύριο λόγο «οι πρόσφατες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναμέναμε από τις αρχές Απριλίου και πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Μαΐου, κατέβασαν το κόστος δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης. Στα θετικά επίσης και το αυξημένο ενδιαφέρον επενδυτών για τα κυπριακά ομόλογα».

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε γραπτή του δήλωση εξέφρασε την ικανοποίηση του για την θετική ανταπόκριση των αγορών.

Σημείωσε ότι η συνολική προσφορά έχει ξεπεράσει τα €5 δισ., ποσό το οποίο υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του ποσού που είχε ανακοινωθεί αρχικά, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη με την οποία εξακολουθεί να περιβάλλεται η κυπριακή οικονομία από τις διεθνείς αγορές.

Τόνισε ότι η αύξηση των ρευστών διαθέσιμων του κράτους δημιουργεί περισσότερες επιλογές για πιθανή αποπληρωμή πιο ακριβού ή και πιο βραχυπρόθεσμου χρέους στο προσεχές μέλλον μειώνοντας τόσο το κόστος όσο και τα ρίσκα του δημοσίου χρέους.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί μόνο προσωρινά δεδομένου ότι τα κεφάλαια που θα εισπραχθούν θα χρησιμοποιηθούν προσεχώς αποκλειστικά και μόνο για εξόφληση του υφιστάμενου χρέους.

Ο οικονομολόγος Μάριος Σούπασιης αναφέρει σε blog στη StockWatch ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι στην τελευταία έκδοση του Απριλίου 2020 η 7ετία εκδόθηκε με απόδοση 1,564% και η 30ετία με 2,34% και ότι τα κυπριακά ομόλογα είχαν περάσει μία κρίσιμη φάση κατά την εφιαλτική περίοδο του lockdown όπου οι τιμές τους είχαν μειωθεί και οι αποδόσεις αυξηθεί αντιστοίχως, κρίνεται ότι η χρονική στιγμή της έκδοσης δεν ήταν καθόλου άσχημη, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε και το ποσό της έκδοσης κατά €250 εκ.

Με τον νέο δανεισμό το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα αυξηθεί σε επίπεδα κοντά στο 120%.

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι το πέμπτο υψηλότερο στην ευρωζώνη.  Το αξιόχρεο της Κύπρου (και, κατ΄επέκταση, το κόστος δανεισμού), επηρεάζεται και από το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ιδιωτικών τραπεζών, που είναι το δεύτερο πιο ψηλό στην ευρωζώνη.

Λόγω των ισολογισμών και των μεγεθών των τραπεζών, οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν τη διαβάθμιση της Κύπρου στο τελευταίο σκαλί της επενδυτικής βαθμίδας πριν τα junk.

Της Γεωργίας Χαννή