You are here

Κανένα εύρημα μέχρι στιγμής για δάνεια ΠΕΠ

06/07/2020 19:53

Ο έλεγχος των δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), βρίσκεται υπό εξέλιξη, δήλωσε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή  δεν υπάρχουν οποιοδήποτε ευρήματα.

Ο κ. Μιχαηλίδης ερωτηθείς τι εννοούσε όταν αναφέρθηκε σε έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), εξήγησε ότι αυτό που ήθελε να πει είναι ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε εύρημα αυτή την στιγμή γιατί ο έλεγχος των δανείων είναι κάτι που είναι σε εξέλιξη και ότι τα στοιχεία πάρθηκαν πριν λίγες μέρες, μάλιστα για ένα μικρό μέρος όσων είχαν ζητήσει.

Τόνισε ότι «δεν έχουμε το παραμικρό εύρημα αυτή την στιγμή, άρα δεν θα μπορούσε η αναφορά μου να εκληφθεί ότι υπάρχει κάποιο εύρημα για το οποίο θεωρούμε ότι κάποιοι θα πρέπει να ανησυχούν. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η ανεξαρτησία της ελεγκτικής υπηρεσίας ισχύει έναντι όλων και έναντι της εκτελεστικής εξουσίας και έναντι της βουλής υπό την έννοια ότι δεν μπορεί ο γενικός ελεγκτής να νοιώθει αν είναι ένας ότι κάποια στιγμή μπορεί είτε η θητεία του είτε τα καθήκοντα του είτε κάτι άλλο να εξαρτάται από αυτούς τους οποίους ελέγχει», είπε και πρόσθεσε ότι «η ανεξαρτησία δεν έχει σχέση ούτε με πρόσωπα ούτε με καταστάσεις».

Επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει οποιοδήποτε εύρημα και ούτε εννοούσα  καθ' οιονδήποτε τρόπο ότι οποιοσδήποτε έχει εγείρει το θέμα αυτό είτε το ΑΚΕΛ, είτε άλλο κόμμα το έκανε επειδή έχουμε κάποιο εύρημα που δεν τους έχει αρέσει».

Λαμβάνοντας το λόγο ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είπε ότι «σε ότι μας αφορά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θέλουμε όπως η ελεγκτική υπηρεσία  ολοκληρώσει την έρευνα της, το συντομότερο δυνατόν και τεκμηριωμένα να δώσει τα ευρήματα της στη δημοσιότητα».

Σημείωσε ότι «δεν έχουμε τίποτε απολύτως να φοβηθούμε».

Ο κ. Μιχαηλίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για παρέμβαση του στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων, είπε ότι στο θέμα του νομοσχεδίου που τελικά αποσύρθηκε για τις κρατικές εγγυήσεις υπήρχε ένας δημόσιος διάλογος για τον πιθανό ρόλο της ελεγκτικής υπηρεσίας.

 «Όλοι, υπουργοί, γενικοί διευθυντές υπουργείων, κόμματα, όλοι εξέφραζαν άποψη κατά πόσον μπορεί ή δεν μπορεί να συμμετέχει η ελεγκτική υπηρεσία. Μου φαίνεται παράξενο να μπορεί να πει κάποιος ότι η ελεγκτική υπηρεσία δεν μπορούσε να εκφράσει άποψη γι αυτό το θέμα. Εκφράσαμε την άποψη μας για τον ενδεχόμενο ρόλο μας. Η θέση μας ήταν σαφέστατη, ότι την απόφαση για το αν θα περιληφθούμε ή όχι θα την έπαιρνε η κυβέρνηση που κατέθεσε το νομοσχέδιο και τελικά η βουλή ανάλογα με το τι θα ψήφιζε. Εξακολουθούμε να έχουμε την άποψη ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή. Άλλο αυτό κι άλλο ότι εμείς παρεμβαίνουμε σε θέματα πολιτικής», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης που είχε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης με το γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Της Ηρώς Ευθυμίου