You are here

Κάτω από 3% οι αποδόσεις ομολόγων, αυξητική η τάση το 2022

13/08/2022 06:00

Κάτω από το 3% υποχωρούν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων το τελευταίο διάστημα με τις εξελίξεις ωστόσο διεθνώς να επιτείνουν την ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου ανέρχεται στο 2,563% με την αύξηση από τις αρχές του έτους να διαμορφώνεται στις 247,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης αναφέρει στη StockWatch ότι οι αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη αντανακλούν την ανησυχία των επενδυτών όσον αφορά την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσα στους επόμενους μήνες, με τα σημάδια της επιβράδυνσης να είναι εμφανή και την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

«Όσο συνεχίζονται τα προβλήματα σε εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια αλλά και η διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, οι ανησυχίες θα εντείνονται. Η απόφαση της ΕΚΤ να αποσύρει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται να επηρεάζει τον ευρωπαϊκό νότο που διαχρονικά αντιμετωπίζει ζητήματα με τα υψηλά ποσοστά δημόσιου χρέους», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, πολλές χώρες δρώντας προαιρετικά προχώρησαν την προηγούμενη περίοδο σε αναχρηματοδοτήσεις του δημόσιου τους χρέους όμως είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι επόμενες έξοδοι στις αγορές θα είναι ακριβότερες.

«Σηματοδοτείται επίσης η επιστροφή του ενδιαφέροντος στα ομόλογα ενώ τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο έχουν αρχίσει να προσφέρουν θετικό επιτόκιο σε καταθέσεις, κυρίως σε δολάριο και στερλίνα και αναμένεται σύντομα το ίδιο να συμβεί και σε αυτές που είναι σε ευρώ», εκτιμά.

Το κόστος δανεισμού δεν θα είναι φθηνό

Ο οικονομολόγος Μάριος Σούπασιης επισημαίνει ότι ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος που μαίνεται λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σχεδόν πλήρης χαλάρωση των μέτρων λόγω της πανδημίας, η αποδιοργάνωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες (που σιγά-σιγά εξομαλύνεται), έχουν οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού σε ιστορικά ψηλά επίπεδα.

«Προς αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, οι Κεντρικές Τράπεζες προχωρούν με αυξήσεις στο βασικό τους επιτόκιο.  Ήδη η ΕΚΤ, μετά από 11 χρόνια, προχώρησε τον προηγούμενο μήνα με αύξηση 0,50% στο βασικό επιτόκιο, ενώ προτίθεται το Σεπτέμβριο να προχωρήσει με περαιτέρω αυξήσεις», σημειώνει.

Επισημαίνει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων αντανακλώνται στις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπου από την αρχή του χρόνου επικρατεί μία αυξητική τάση. 

Αξιοσημείωτο, αναφέρει, είναι το γεγονός ότι οι αυξήσεις στις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων είναι μεγαλύτερες σε πιο «ευάλωτες» οικονομίες όπως ο Νότος (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία), όπως επίσης και η μεγάλη ψαλίδα που έχουν από την απόδοση της 10ετίας της Γερμανίας που θεωρείται σημείο αναφοράς. 

«Η αύξηση του ρίσκου στα ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξυπακούει ότι το κόστος δανεισμού πλέον δεν θα είναι τόσο φθηνό.  Παρόλο που δεν τίθεται θέμα εξυπηρέτησης δημοσίου χρέους, η αύξηση των επιτοκίων επιβραδύνει την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα αφού πλήττεται η ικανότητα νοικοκυριών (αλλά και επιχειρήσεων) σχετικά με τις προγραμματισμένες αποπληρωμές χρέους, τις καταναλωτικές τους συνήθειες, αλλά και το χρηματοοικονομικό τους προγραμματισμό», υπογραμμίζει.   

Όσον αφορά το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας, ανέρχεται στο 3,149% σημειώνοντας αύξηση 185,7 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του έτους.

Το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας είναι στο 2,95% με αύξηση 178,5 μονάδων και της Λιθουανίας στο 2,6% με άνοδο 2237 μονάδων.

Της Γεωργίας Χαννή