You are here

Κατρακυλούν οι αποδόσεις αξιογράφων

19/01/2005 17:08

Σε σταθερά πτωτική πορεία συνεχίζουν να βρίσκονται οι αποδόσεις των κρατικών αξιογράφων. Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η Κεντρική Τράπεζα, κατά τη σημερινή δημοπρασία αξιογράφων του δημοσίου, καταγράφηκε νέα πτώση των αποδόσεων, γεγονός που ερμηνεύεται ως μήνυμα για μείωση των επιτοκίων της λίρας που αποστέλλει η προοπτική ένταξης της κυπριακής λίρας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 και η πρόοδος στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Ενδεικτικά, η μείωση των αποδόσεων κυμάνθηκε μεταξύ 3 μονάδων βάσης για τα γραμμάτια 13 εβδομάδων και 10 μονάδων βάσης για τα δεκαετή ΚΟΧΑ. Οι αποδόσεις των γραμματίων 52 εβδομάδων όπως και των 5ετών ΚΟΧΑ σημείωσαν πτώση 1 και 8 μονάδων βάσης αντιστοίχως. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της σημερινής δημοπρασίας ήταν η μεγάλη προτίμηση που επέδειξαν οι θεσμικοί στο 10ετές ΚΟΧΑ, γεγονός που οδήγησε στην υπερκάλυψη της έκδοσης κατά περίπου 212%. Το γεγονός αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως προσπάθεια των θεσμικών να εξασφαλίσουν ψηλές αποδόσεις για τις τοποθετήσεις τους τις οποίες δεν αναμένουν στο εγγύς μέλλον δεδομένης της πορείας της Κύπρου προς την ΟΝΕ, στα πλαίσια της οποίας αναμένεται περαιτέρω σύγκλιση των επιτοκίων της λίρας με αυτά του ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Στέλιο Πλατή, η μείωση των αποδόσεων των κρατικών αξιογράφων κατέδειξε την αυξημένη ζήτηση για αξιόγραφα, ως αποτέλεσμα «έλλειψης επενδυτικών ευκαιριών σε άλλους τομείς με ισόποσες αποδόσεις». Είναι εμφανές, συνέχισε, ότι «η αγορά αναμένει μείωση των επιτοκίων». Μια σχετική ένδειξη, εξήγησε, προσφέρει «η σμίκρυνση της διαφοράς των αποδόσεων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αξιογράφων», η οποία παρατηρείται ή «σε περιόδους ύφεσης ή αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων», με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια «ισοπέδωση της καμπύλης αποδόσεων». Ένας άλλος λόγος, συνέχισε που πιθανόν να συνηγορεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, είναι η στροφή προς τον εξωτερικό δανεισμό.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις διαχειριστή χαρτοφυλακίων μεγάλου τραπεζικού συγκροτήματος. Όπως ανέφερε στη StockWatch, η αγορά βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια φάση που χαρακτηρίζεται από την προσδοκία για πτώση των βασικών επιτοκίων, όπως και για σύγκλιση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων με αυτών του ευρώ. Λιγότερο σημαντική, συνέχισε, χωρίς όμως να πρέπει να αγνοηθεί, είναι η πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης.














Του Στέλιου Ορφανίδη