You are here

Κεντρική: Προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για οικονομία

26/06/2019 16:50

Χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία αναμένει τα επόμενα έτη η Κεντρική Τράπεζα αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της.

Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο Ιουνίου 2019,ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει συνολικά στο 3,5% για το 2019, 3,1% το 2020 και 3,2% το 2021.

Οι επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΚΤΚ έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα κάτω σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στο Οικονομικό Δελτίο Δεκεμβρίου του 2018.

Τον Δεκέμβριο, η ΚΤ ανέμενε ρυθμό ανάπτυξης 3,7% για το 2019, 3,2% το 2020 και 3,3% το 2021.

Η επιβράδυνση οφείλεται στην επιδείνωση των συνθηκών στο εξωτερικό περιβάλλον, ειδικότερα λόγω της επιβολής περιοριστικών μέτρων σε διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να καταγράψει επιβραδυνόμενη αύξηση, αντικατοπτρίζοντας, μεταξύ άλλων, την προβλεπόμενη επιτάχυνση αποπληρωμών δανείων και την επίδραση αλλαγών σε συντελεστές κοινωνικών εισφορών, περιλαμβανομένων και την εισαγωγή εισφορών στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

Ο κύριος μοχλός ανάπτυξης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν υποδομές και καταγράφονται σε διάφορους τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μεταφορές και η εκπαίδευση. Σημαντικό μέρος των επενδύσεων αυτών προέρχεται από ξένα κεφάλαια. Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη λόγω του εισαγωγικού χαρακτήρα της εγχώριας ζήτησης.

«Συνολικά, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθούν να είναι καθοδικοί. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η σημαντική εξάρτηση των επενδύσεων στην Κύπρο από την εξωτερική χρηματοδότηση, καθιστά την οικονομία ευάλωτη στην αβεβαιότητα που προέρχεται από τις εξωτερικές εξελίξεις», σημειώνεται.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 0,8% το 2018, σε σύγκριση με 0,7% το 2017. Το 2019, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υποτονικός, παρά τον προβλεπόμενο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Μια εξήγηση για τις αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να είναι το ότι, παρά την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί πλήρως από την αγορά εργασίας, συγκρατώντας τους μισθούς και το μοναδιαίο κόστος εργασίας. Επιπλέον, η αύξηση του ανταγωνισμού φαίνεται να συγκρατεί τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, αναφέρεται.

Τέλος η τεχνολογική πρόοδος που μειώνει το κόστος παραγωγής και διευρύνει τις επιλογές των καταναλωτών πιθανόν να περιορίζει την αύξηση των τιμών.

Δημοσιονομικά

Αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά αναμένεται να επιστρέψουν σε πλεονάσματα το 2019, μετά και την καταγραφή προσωρινού ελλείμματος 4,8% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο αντανακλά τα μέτρα στήριξης που σχετίζονταν με την πώληση μέρους των εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).

Σύμφωνα με την ΚΤ, οι δημοσιονομικές επιδόσεις αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές, με τα δημόσια έσοδα να αντανακλούν τις θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις και σύμφωνα με την υπόθεση για συνεχιζόμενη συνετή διαχείριση των δαπανών.

Τράπεζες

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, μια σειρά από σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν να υλοποιούνται στα χρόνια μετά την κρίση συνεχίζουν να διευρύνονται και να ενισχύουν την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα εναπομείναντα τρωτά σημεία ή και πιθανές νέες προκλήσεις.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) καταγράφηκε σημαντική πρόοδος ιδιαίτερα μέσα στο 2018, κυρίως λόγω της μεταφοράς των ΜΕΧ της ΣΚΤ εκτός τραπεζικού συστήματος, τις πωλήσεις ΜΕΧ  καθώς και των αποπληρωμών.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε, το επίπεδο των ΜΕΧ εξακολουθεί να είναι πολύ ψηλό σε σχέση με το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ και ως εκ τούτου η προσπάθεια περαιτέρω μείωσής τους θα πρέπει να συνεχιστεί. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σωστή αναδιάρθρωση των δανείων παραμένει σημαντική καθώς αν και με τις πωλήσεις, οι ΜΕΧ φεύγουν από το τραπεζικό σύστημα, αυτές παραμένουν στην οικονομία και στο ιδιωτικό χρέος.

«Συνοπτικά, τόσο το σύνολο της οικονομίας όσο και ειδικότερα ο τραπεζικός τομέας, συνεχίζουν να καταγράφουν δυναμική ανάκαμψη, η οποία αντικατοπτρίζεται και στις εκθέσεις τόσο των οίκων αξιολόγησης όσο και των άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών. Παρόλα αυτά, και με δεδομένο το ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι καθοδικοί, επιβάλλεται στενή παρακολούθηση των οικονομικών και τραπεζικών εξελίξεων αλλά και ενίσχυση των θετικών δεδομένων με περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα», υπογραμμίζει η ΚΤ.

Της Γεωργίας Χαννή