You are here

Κεντρική: Συνεχίζεται η εργολαβική υπόσκαψη της Κύπρου

26/03/2003 14:28
Για σκόπιμη «εργολαβική» επιχείρηση με στόχο να πλήξει τη σταθερή και απρόσκοπτη ανέλιξη της Κύπρου ως ενός ευυπόληπτου και επιτυχημένου κέντρου διεθνών χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, κατηγορεί ανοικτά σήμερα η Κεντρική Τράπεζα τη ρωσική εφημερίδα «Κομμερσάντ».

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα αφού σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ρωσίας έχει ήδη διαψεύσει τις δήθεν δηλώσεις που του είχε αποδώσει η εφημερίδα, η Κεντρική διαψεύδει κατηγορηματικά νέους αστήρικτους ισχυρισμούς της εφημερίδας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κανένας απολύτως «πανικός» δεν έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Ρώσων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται από την Κύπρο και, βεβαίως, ουδείς Ρώσος επιχειρηματίας έχει εγκαταλείψει «άρον - άρον την Κύπρο» όπως, προφανώς, το επιθυμεί ή το φαντάζεται ή το επινοεί η εφημερίδα «Κομμερσάντ».

Η νέα ανακοίνωση της Κεντρικής εξεδόθη, αφού η «Κομμερσάντ» παρά τις διαψεύσεις προηγούμενης είδησης, στην έκδοση της 24ης Μαρτίου επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό της πως δήθεν ο Πρόεδρος της ΟΕΚ της Ρωσίας με δηλώσεις του, στα πλαίσια συνεδρίου στη Γενεύη της Ελβετίας, είπε ότι «η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αποκαλύπτει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ρωσίας όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τους δικαιούχους μετόχους των ρωσικών εταιρειών που εγκαθιδρύονται στην Κύπρο», ενώ για «ενίσχυση» του ισχυρισμού της, η «Κομμερσάντ» παραθέτει τη δήθεν απομαγνητοφωνημένη συνομιλία που είχε ο ρώσος επίσημος με έναν από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.

Στην συνέχεια της ανακοίνωσης προστίθεται, ότι οι σχέσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ρωσίας διέπονται αυστηρά από τις πρόνοιες του «Μνημονίου Κατανόησης» που έχει υπογραφτεί στις 21 Μαρτίου, 2003. Τόσο ο σκοπός όσο και το περιεχόμενο του «Μνημονίου Κατανόησης» δεν επιδέχονται οποιαδήποτε παρερμηνεία.

Το αντικείμενο του «Μνημονίου Κατανόησης» είναι η ρύθμιση παροχής χρηματοοικονομικών/επενδυτικών υπηρεσιών στο ευρύ κοινό από κυπριακής ιδιοκτησίας εταιρείες στη Ρωσία και από ρωσικής ιδιοκτησίας εταιρείες στην Κύπρο. Το «Μνημόνιο Κατανόησης» δεν αφορά εταιρείες, είτε στην Κύπρο είτε στη Ρωσία, που δεν εμπίπτουν στην πιο πάνω ειδική κατηγορία ελάχιστου αριθμού εταιρειών για την οποία επιβάλλεται διαφάνεια όσον αφορά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
Ενόψει της αναμενόμενης ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος έχει τροποποιήσει το φορολογικό της σύστημα με τρόπο που να ικανοποιεί πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, παράλληλα, να της εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι πολλών άλλων χωρών.

Το νέο φορολογικό περιβάλλον, συνδυαζόμενο με τα γνωστά μη φορολογικά πλεονεκτήματα της Κύπρου καθώς και με τις τεράστιες προοπτικές που διανοίγονται ενόψει της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστούν την Κύπρο ακόμη πιο δημοφιλή μεταξύ των ξένων επιχειρηματιών.