You are here

ΚΕΒΕ: Δέκα ζητήματα για την κυπριακή οικονομία

04/04/2006 16:16
Δέκα σημαντικά θέματα που αφορούν την οικονομία συζήτησε σήμερα η ηγεσία του ΚΕΒΕ με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Μιχάλη Σαρρή. Σε συνάντηση που είχαν το πρωί ο κ. Σαρρής και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ, συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία και αντάλλαξαν απόψεις για σοβαρά θέματα της οικονομικής πολιτικής.

Ο ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Επιμελητήριου άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις του ΚΕΒΕ και ανάφερε ότι η κυβέρνηση θα τις λάβει υπόψη.

Το ΚΕΒΕ υπέβαλε στον κ. Σαρρή αναλυτικό υπόμνημα, όπου αναγράφονται οι επιμέρους θέσεις του Επιμελητηρίου για το κάθε θέμα. Ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Μάνθος Μαυρομάτης, έθεσε ενώπιον της κυβέρνησης τα ακόλουθα θέματα:

1. Υιοθέτηση του ευρώ από 1.1.2008

Η κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει σταθερή στη θέση της υιοθέτησης του ευρώ από 1.1.2008.

Έγκαιρα θα πρέπει να ενημερωθεί ο επιχειρηματικός κόσμος για το τι πρέπει να κάμει στο διάστημα από τώρα μέχρι την εφαρμογή του ευρώ την 1.1.2008.

Το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από τη Γενική Εισαγγελία θα πρέπει να μας δοθεί το συντομότερο για να εκφέρουμε σαν ΚΕΒΕ τις απόψεις μας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει σταθερή στις θέσεις της όσον αφορά την οικονομία εν όψει εκλογών και να μην υποκύψει σε προεκλογικές πιέσεις για αλλαγή της πολιτικής της. Ως γνωστό η ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ θα κριθεί το Μάιο του 2007, από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2006.

2. Προώθηση της Κύπρου σαν Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο και Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών

Ο ευρύτερος τομέας των υπηρεσιών είναι ο κύριος άξονας για την πάρα πέρα οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου. Εκεί όπου φαίνεται να έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η εκπαίδευση, η υγεία, η ναυτιλία και οι επαγγελματικές υπηρεσίες. Για να επιτύχουμε, χρειάζεται να οργανώσουμε τις κατάλληλες υποδομές από πλευράς νομικού/φορολογικού πλαισίου και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Θα πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση, να ετοιμασθεί υποδομή και τα κατάλληλα κίνητρα για τους τομείς της εκπαίδευσης και τη υγείας και να επιλυθούν τα προβλήματα του τομέα της ναυτιλίας.

Θα πρέπει άμεσα να προωθηθεί ο θεσμός της ιθύνουσας εταιρείας. Η ιθύνουσα εταιρεία έχει δραστηριότητα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και επιζητεί να της επιτρέπεται από τη νομοθεσία της χώρας στην οποία εδρεύει, να εξισορροπεί τα κέρδη και τις ζημιές από τα διάφορα κέντρα δραστηριότητάς της και να φορολογείται πάνω στο τελικό κέρδος.

Η ιθύνουσα εταιρεία προτιμά να έχει την έδρα της σε μια χώρα με χαμηλό συντελεστή. Η Κύπρος με το χαμηλότερο σήμερα εταιρικό φορολογικό συντελεστή και με σωστό πλαίσιο νομοθεσίας σχετικά με την ιθύνουσα εταιρεία θα μπορούσε να προσελκύσει πολλές τέτοιες εταιρείες, όπως προηγουμένως είχε επιτύχει με τις υπεράκτιες.

3. Βιωσιμότητα Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση ολόκληρου του κυπριακού λαού και θα πρέπει να προστατευθεί.

Θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

4. Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για τη Στρατηγική της Λισαβόνας

Το ΚΕΒΕ, είναι έτοιμο να συνεργασθεί στενά για υλοποίηση του Προγράμματος Δράσης για τη Στρατηγική της Λισαβόνας.

Για να διαδραματίσει όμως καλύτερα το ρόλο του, θα πρέπει να συμμετέχει και στη Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα συντονίζει τον Δημόσιο με τον Ιδιωτικό Τομέα. Επίσης το ΚΕΒΕ θα πρέπει να εκπροσωπείται στις πιο κάτω Τεχνικές Επιτροπής:

α) Τεχνική Επιτροπή για Προώθηση της Ε & Α.

β) Τεχνική Επιτροπή για Ενθάρρυνση της Καινοτομίας.

γ) Τεχνική Επιτροπή για την Προώθηση της Περαιτέρω Διαφοροποίησης της Οικονομίας.

δ) Τεχνική Επιτροπή για την Προώθηση Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων για Ενίσχυση των Συνθηκών Ανταγωνισμού και τη Βελτίωση του Επιχειρηματικού Κλίματος.

ε) Τεχνική Επιτροπή για Θέματα Απασχόλησης.

5. Περιφερειακή Στρατηγική Ανάπτυξης Καινοτομίας

Να εγκριθούν σύντομα οι προϋπολογισμοί για τα 15 Μέτρα Πολιτικής και τα σχετικά σχέδια χορηγιών από τον Έφορο Ενισχύσεων. Να επιτραπεί η φορολογική απαλλαγή της χορηγίας που θα λαμβάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα μέτρα αυτά, για να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή τους.

6. Απλοποίηση Διαδικασιών στο Δημόσιο Τομέα

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το θέμα, γιατί επηρεάζεται και η παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα.

Για την υλοποίηση του θα πρέπει να καταρτισθεί συγκεκριμένο Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο να ξεκινήσει από ευαίσθητους τομείς, όπως πολεοδομία, κτηματολόγιο, διαδικασίες για επενδύσεις και γενικά σε τμήματα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του κοινού.

Σχετικό με το θέμα αυτό είναι και τα ωράρια της Δημόσιας Υπηρεσίας, τα οποία θα πρέπει να εκσυγχρονισθούν και να ανταποκρίνονται με τα σημερινά δεδομένα.

7. Πρακτική Έκδοσης Προστατευτικών Φορολογιών από τον Έφορο Φόρου Εισοδήματος

Η εκκαθάριση των φορολογικών υποχρεώσεων των εταιρειών θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς το γραφείο Φόρου Εισοδήματος όταν πλησιάζει να λήξει ο χρόνος επιβάλλει προστατευτική φορολογία χωρίς να είναι τεκμηριωμένη με ποσά αρκετά ψηλά, για να είναι αποτρεπτικά για πληρωμή και να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να υποβάλλουν ένσταση. Με τον τρόπο αυτό οι υποθέσεις των φορολογουμένων μένουν ανοικτές επ΄ αόριστο.

8. Συμψηφισμός στο ΦΠΑ σε Συγκροτήματα Εταιρειών όπως και στην Περίπτωση του Εταιρικού Φόρου

Ο θεσμός που ακολουθείται για το συμψηφισμό του εταιρικού φόρου σε συγκροτήματα εταιρειών, θα πρέπει να επεκταθεί και να καλύψει και το ΦΠΑ.

9. Επέκταση Αρμοδιοτήτων του Εφοριακού Συμβουλίου για να καλύψει και το ΦΠΑ

Το ΚΕΒΕ σας έχει υποβάλει την εισήγηση, όπως οι αρμοδιότητες του Εφοριακού Συμβουλίου επεκταθούν και να καλύψουν και το ΦΠΑ.

Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

10. Αποφυγή πληρωμής μεταβιβαστικών όταν γίνεται μεταφορά υποθήκης από μια τράπεζα σε άλλη τράπεζα

Το ΚΕΒΕ εισηγείται, όταν γίνεται μεταφορά υποθήκης από μια τράπεζα σε άλλη, να μην πληρώνονται μεταβιβαστικά.

Σ.Ι.