You are here

Κλειδί η βιωσιμότητα νέων οντοτήτων στη μεταρρύθμιση ΤΑ

26/11/2021 20:25

Η κυβέρνηση δεν είναι δογματική στο πόσες θα είναι οι νέες οντότητες στην Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά όσες και να είναι, πρέπει να είναι βιώσιμες, ανέφερε το ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, χαιρετίζοντας εκδήλωση που οργάνωσε η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό».
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε το χρονικό των διεργασιών και τα ευρήματα των μελετών που έγιναν την τελευταία δεκαετία για την προώθηση της Μεταρρύθμισης και υπέδειξε πως με αυτήν, οι νέοι Δήμοι θα έχουν επιτέλους ουσιαστικές εξουσίες, οικονομική αυτονομία, και διοικητική αυτοτέλεια.
 
Σε ό,τι αφορά τις συνενώσεις, ο κ.Νουρής σημείωσε ότι δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά αναγκαία προϋπόθεση, σημειώνοντας πως δεν αναμένει κάποιος, από μια τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
 
«Εμείς δεν είμαστε δογματικοί για το πόσες θα είναι οι οντότητες, όμως όσες και να είναι, πρέπει να είναι βιώσιμες», είπε και πρόσθεσε ότι στην τελική λήψη της απόφασης «είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι ότι αυτά τα οποία θα υιοθετήσουμε σαν τελική πρόταση πρέπει να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τους».
 
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, όλοι αντιλαμβάνονται ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση της λήψης απόφασης και εξέφρασε την εκτίμηση πως απομένουν 2 με 3 συνεδρίες της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ώστε να οδηγηθούν τα νομοσχέδια προς ψήφιση.
 
«Διαβεβαιώνω ότι έχει πρυτανεύσει η λογική, η σοβαρότητα και έχουμε περάσει μια σειρά από θέματα συναινετικά, αποδώσαμε σαν Κυβέρνηση στις Αρχές ΤΑ αυτά που είχαμε υποσχεθεί και αυτή τη στιγμή μένουν ελάχιστα για να τα ολοκληρώσουμε», συμπλήρωσε.
 
Ευχαρίστησε δε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, την Ένωση Δήμων και την  Ένωση Κοινοτήτων για τη συνεργασία και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η τελική τοποθέτηση των κομμάτων, που έχουν πλέον τον κύριο λόγο, ιδιαίτερα όσον αφορά το κομμάτι των συνενώσεων, να έχει ένα χαρακτηριστικό, τη βιωσιμότητα των νέων Αρχών, για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα».
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού και τα μέλη της Επιτροπής, Νίκος Σύκας και Πανίκος Λεωνίδου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Ανδρέας Βύρας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Ανδρέας Κιτρομηλίδης.
 
Ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους, μεταξύ αυτών Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες, οι οποίοι έθεσαν τις θέσεις και απόψεις τους γύρω από την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.