You are here

«Κλείνουν τα κενά» για τους επιτηδείους ακάλυπτων επιταγών

12/05/2003 11:10
Δύο χιλιάδες επιταγές άνευ αντικρίσματος, αξίας £1.466.242

Σε τροποποίηση προχωρεί η Κεντρική Τράπεζα, σχετικών Οδηγιών του ΚΑΠ με σκοπό την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με την δυνατότητα έκδοσης εντολών προς τις Τράπεζες και Συνεργατικά Ιδρύματα για μη πληρωμή επιταγών (Stop payment) προκειμένου να αποφευχθεί η καταχώρηση ακάλυπτης επιταγής στο ΚΑΠ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διαχειριστικής Επιτροπής, για αντιμετώπιση του φαινομένου αποφυγής καταχώρισης στο ΚΑΠ, «που έχει εντοπιστεί με την εκμετάλλευση της δυνατότητας έκδοσης εντολών Stop payment, σύντομα προωθείται για υπογραφή από το Διοικητή της ΚΤ και τον Έφορο Συνεργατικής Ανάπτυξης και δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, τροποποίηση των σχετικών Κοινών Οδηγιών για το Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών».

Η τροποποίηση θα αφορά επέκταση της ερμηνείας της ακάλυπτης επιταγής για να συμπεριλαμβάνει και επιταγές οι οποίες κατά την πρώτη παρουσίασή τους επεστράφησαν απλήρωτες λόγω έλλειψης ή ανεπάρκειας διαθέσιμων κεφαλαίων του εκδότη τους και στη συνέχεια ο εκδότης έδωσε εντολή μη πληρωμής. «Τέτοιες επιταγές θα καταχωρίζονται ως ακάλυπτες έστω και αν δεν έχουν παρέλθει 15 ημέρες από την πρώτη παρουσίασή τους» προειδοποιείται το κοινό.

Εν τω μεταξύ, πέραν των δύο χιλιάδων ακάλυπτων επιταγών, συνολικής αξίας £1.466.242, που εξέδωσαν 1.250 άτομα εκ των οποίων, 1.016 φυσικά και 234 νομικά πρόσωπα, είναι το νέο σκηνικό που συνθέτει ο προκαταρκτικός κατάλογος του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών της Κεντρικής Τράπεζας από την έναρξη της λειτουργίας του ΚΑΠ την 1η Φεβρουαρίου 2003 μέχρι την Παρασκευή 9 Μαΐου 2003.

Από τους 1.250, οι 375 έχουν ήδη μεταφερθεί στο κυρίως Αρχείο («Μαύρη λίστα») και τους έχουν παγοποιηθεί όλοι οι τρεχούμενοι λογαριασμοί που τηρούν σε οποιαδήποτε τράπεζα ή συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα. Από το συνολικό αριθμό των προσώπων που έχουν καταχωρισθεί στη «μαύρη λίστα» οι 299 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 76 νομικά. Επιπλέον έχουν καταχωρισθεί στο κυρίως Αρχείο 124 φυσικά πρόσωπα τα οποία κρίθηκε ότι είναι σε θέση να ασκούν έλεγχο στους λογαριασμούς των 76 νομικών προσώπων που έχουν καταχωρισθεί.

Διευκρινίζεται ότι το Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών αποτελείται από δύο καταλόγους, τον προκαταρκτικό κατάλογο και το κυρίως Αρχείο. Στον προκαταρκτικό κατάλογο καταχωρίζονται όλες οι ακάλυπτες επιταγές που παρουσιάζονται στις Τράπεζες και τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα. Δηλαδή όλες οι επιταγές που στην τελευταία τους παρουσίαση, και αφού έχουν παρέλθει 15 μέρες από την πρώτη παρουσίαση, παραμένουν απλήρωτες λόγω έλλειψης ή ανεπάρκειας διαθέσιμων κεφαλαίων του εκδότη τους. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν εκδώσει ακάλυπτες επιταγές και έχουν καταχωρισθεί στον προκαταρκτικό κατάλογο, μεταφέρονται αυτόματα στο κυρίως Αρχείο, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις καταχώρισης που προβλέπονται στις σχετικές Οδηγίες, δηλαδή αν έχουν εκδώσει τρεις ή περισσότερες ακάλυπτες επιταγές ανεξαρτήτως ποσού ή αν έχουν εκδώσει ακάλυπτη επιταγή ή ακάλυπτες επιταγές για συνολικό ποσό πέραν των £1.000.

Του Κυριάκου Κυριακίδη