You are here

Κλιμάκιο OFSI στήνει την ΕΜΕΚ για έλεγχο κυρώσεων

25/05/2023 07:48

Δεκαμελές κλιμάκιο του Γραφείου Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου - OFSI (Office of Financial Sanctions Implementation) βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα στην Κύπρο για να δώσει τεχνογνωσία και εμπειρία στις κυπριακές αρχές, στο πλαίσιο της σύστασης της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων (ΕΜΕΚ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το κλιμάκιο τεχνοκρατών του OFSI στο οποίο συμμετέχουν και υπηρεσιακοί από τη Διεύθυνση Κυρώσεων του Foreign Office και της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος (Νanational Crime Agency), είχε διαδοχικές συναντήσεις με εγχώριες αρχές, οι οποίες εμπλέκονται στην παρακολούθηση και εφαρμογή των κατά καιρούς οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονται από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Tο διευρυμένο κλιμάκιο του ΟFSI είχε καταρχήν συνάντηση με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τη σύσταση της ΕΜΕΚ και στη συνέχεια με ανώτερα στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών, με τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, όπως επίσης και με ανώτατα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας, του Συνδέσμου Λογιστών και το Δικηγορικό Σύλλογο.

Oι Βρετανοί τεχνοκράτες προέβησαν σε διεξοδική ενημέρωση επί όλης της οργανικής δομής του ΟFSI.

Αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και εκείνοι στην προσπάθεια δημιουργίας μίας εξειδικευμένης και αποτελεσματικής μονάδας παρακολούθησης των κυρώσεων καθώς και για τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισαν μέχρι σήμερα.  

Εξήγησαν τους τρόπους και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές του ΗΒ και το πως λειτουργεί ειδικότερα το OFSI, το οποίο, όπως σημείωσαν, επιτελεί σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των εκάστοτε οικονομικών κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επεσήμαναν ότι το OFSI που αποτελεί μέρος του ΥΠΟΙΚ του ΗΒ, επιτρέπει στις οικονομικές κυρώσεις να συμβάλλουν, όσο το δυνατόν πληρέστερα, στους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας της χώρας τους όπως επίσης και στη διατήρηση της ακεραιότητας και της εμπιστοσύνης στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σύσταση και ο σκοπός της ΕΜΕΚ

Το κλιμάκιο των βρετανών ενημερώθηκε για τις μέχρι σήμερα διαδικασίες που εφαρμόζουν οι εγχώριες εποπτικές αρχές σε ότι αφορά τις κυρώσεις, συμφωνήθηκε να ενταθούν οι αποστολές του κλιμακίου στην Κύπρο με στόχο να ενισχυθούν με το καλύτερο τρόπο οι μηχανισμοί που θα διέπουν την ΕΜΕΚ για την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.

Η σύσταση της ΕΜΕΚ αποφασίστηκε επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη όταν ΥΠΕΞ ήταν ο νυν ΠτΔ Ν. Χριστοδουλίδης, το υπουργείο του οποίου συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Η εν λόγω μονάδα θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη Αρχή και στα πρότυπα τόσο του OFSI όσο και με την αντίστοιχη εποπτική αμερικανική αρχή ΟFAC (Office of Foreign Assets Control), Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων.

Σημειώνεται ότι στις 12 περασμένου Απριλίου το OFSI επέβαλε κυρώσεις κατά του Δημήτρη Ιωαννίδη και του Χριστόδουλου Βασιλειάδη, με τον ισχυρισμό ότι στήριζαν μεγάλους Ρώσους ολιγάρχες, τον Roman Abramovich και τον Alisher Usmanov ενόσω υπήρχαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Του Λεύκου Χρίστου