You are here

ΚΟΕ: Πέφτουν οι ρυθμοί στην οικονομία

08/05/2019 11:27

Η κυπριακή οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με αρκετά θετικούς ρυθμούς κατά το 2019 και το 2020, αν και κάπως χαμηλότερους συγκριτικά με τον ρυθμό του 3,9% που καταγράφηκε το 2018, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση οικονομικών προοπτικών του ΚΟΕ, το 2019 ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να μετριαστεί στο 3,5%. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ για το 2020 προβλέπεται στο 3,4%.

Ανάμεσα στους κυριότερους παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προοπτικών περιλαμβάνονται οι θετικές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας τα προηγούμενα τρίμηνα, ο χαμηλός πληθωρισμός, η βελτίωση των συνθηκών στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση στην Κύπρο, οι υποβοηθητικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τα ψηλά επίπεδα οικονομικής εμπιστοσύνης.

Η επιβράδυνση στη δυναμική της μεγέθυνσης που προβλέπεται για το 2019 και το 2020 οφείλεται κυρίως σε μετριότερες επιδόσεις εγχώριων οικονομικών δεικτών, καθώς και στην επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης στην ΕΕ και στην ευρωζώνη που αποτυπώνεται σε επίσημα στοιχεία και προπορευόμενους δείκτες.

Η πρόβλεψη του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2019 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τεύχος Ιανουαρίου.

Η προς τα πάνω αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στον ψηλότερο από τον προβλεπόμενο ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2018 καθώς, επίσης, και σε ευνοϊκές εξελίξεις μετά το τρίτο τρίμηνο του 2018, όπως ο χαμηλός πληθωρισμός, οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις και οι λιγότερο δυσμενείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες (π.χ. βελτίωση των επιδόσεων των διεθνών χρηματιστηρίων και υποχώρηση των αποδόσεων κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη).

Κίνδυνοι για χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης θα μπορούσαν να προκύψουν από βραδύτερη πρόοδο στην απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ψηλό δημόσιο χρέος σε συνάρτηση με την ισχυρότερη διασύνδεση μεταξύ τραπεζικού τομέα και κράτους και από πιθανό επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος (π.χ. από δικαστικές αποφάσεις σχετικά με παλαιότερες αποκοπές μισθών στον δημόσιο τομέα, από την εφαρμογή του ΓεΣΥ).

Επιπρόσθετα, κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης ενδέχεται να προκύψουν από μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, χαμηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης στην ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Θετικότερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές μπορούν να διαμορφωθούν λόγω ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και από μεγαλύτερο βαθμό υλοποίησης επενδύσεων από ό,τι αντανακλάται στους οικονομικούς δείκτες.

Της Γεωργίας Χαννή