You are here

Κοινωνικά επιδόματα €409 εκ. το 2018

26/10/2017 07:45
Συνολικό ποσό €408,7 εκ. υπολογίζει να δαπανήσει για την παροχή επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, το υπουργείο εργασίας για το 2018, αυξάνοντας το εν λόγω κονδύλι εξόδων σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα σε στοιχεία που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου εργασίας για το 2018 στο πλαίσιο της παροχής επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας προτείνεται η παραχώρηση πιστώσεων ύψους €117,2 εκ. για το επίδομα τέκνου, €3,5 εκ. για το επίδομα μάνας, €80 εκ. για τη χορηγία σε συνταξιούχους και €208 εκ. για την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Την περσινή χρονιά ο προϋπολογισμός του υπουργείου περιελάμβανε δαπάνες €403 εκ. για παροχές κοινωνικής πρόνοιας ενώ η πραγματική δαπάνη για το σκοπό αυτό, έφτασε τα €417,8 εκ. το 2016.

€208 εκ. για δικαιούχους ΕΕΕ

Το υπουργείο εργασίας περιλαμβάνει στον προϋπολογσμό του €208 εκ. που προορίζονται να καλύψουν το κόστος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) το οποίο, όπως αναφέρεται, καλύπτει τις ελάχιστες ανάγκες της οικογένειας τόσο για διαβίωση όσο και για στέγαση της και διαφοροποιείται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας.

Οι ανάγκες αυτές υπολογίστηκαν σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, με βάση τη μελέτη για το ελάχιστο καλάθι διαβίωσης και τη μελέτη για παροχή στέγασης που διεξήγαγε το υπουργείο εργασίας σε συνεργασία με το διεθνές γραφείο εργασίας, τη στατιστική υπηρεσία, άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, επαγγελματικούς συνδέσμους και ακαδημαϊκούς.

Την ίδια στιγμή, ποσό των €117, 2 εκ. προορίζεται να καλύψει δαπάνες παροχής επιδόματος τέκνου σε 72.000 δικαιούχες οικογένειες (€87,2 εκ.) εκ των οποίων οι 10.500 περίπου είναι δικαιούχες και επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας (€30 εκ.).

Σύμφωνα με τους περί παροχής επιδόματος τέκνου νόμους του 2002 έως 2017, κάθε οικογένεια που έχει τη συνήθη διαμονή της στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία πέντε έτη δικαιούται επίδομα τέκνου στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από τη σύνθεση της οικογένειας και το σύνολο του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος των μελών της οικογένειας κατά το προηγούμενο έτος.

Επίσης, παραχωρείται επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας σε οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνου και στις οποίες ένας γονέας χωρίς σύζυγο/συμβίο οποιουδήποτε φύλου, ζει με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο τέκνο, που αποκτήθηκε είτε από γάμο είτε εκτός γάμου και που διαβιεί μόνος του λόγω του ότι είναι άγαμος γονέας, χήρος, διαζευγμένος ή διότι ένας από τους δύο γονείς έχει κηρυχθεί σε αφάνεια από το δικαστήριο.

Μερική επαναφορά επιδόματος μάνας

Ποσό €3,5 εκ. προορίζεται να καλύψει τη δαπάνη για τη μερική επαναφορά του επιδόματος μάνας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου αρ. 81.551 και ημερ. 02/11/2016 και αρ. 82.519 και ημερ. 03/05/2017, ως τιμητική αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς της πολύτεκνης μάνας στην πατρίδα, όπως σημειώνεται στον προϋπολογισμό.

Βάσει των πιο πάνω αποφάσεων, αναφέρεται ότι η σταδιακή επαναφορά του επιδόματος μάνας θα γίνει βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και θα καταβάλλεται σε όλες τις πολύτεκνες μάνες με τουλάχιστον 4 παιδιά των οποίων το πιο νεαρό τέκνο συμπλήρωσε την ηλικία των 18 ετών και δεν δικαιούνται πλέον επίδομα τέκνου, νοουμένου ότι πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζονται στο σχέδιο.

Παράλληλα, €80 εκ. προορίζονται να καλύψουν τη δαπάνη παροχής επιδόματος στα νοικοκυριά συνταξιούχων των οποίων τα εισοδήματα βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας, το οποίο καθορίζεται ετησίως από το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα (απόφαση υπουργικού συμβουλίου αρ. 69.209 ημερ. 5/8/2009) δικαιούχοι είναι τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, τα οποία έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, με τουλάχιστον ένα συνταξιούχο, ο οποίος λαμβάνει σύνταξη από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων ή /και κοινωνική σύνταξη, ή /και σύνταξη από επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο που εφαρμόζεται στην Κύπρο.

Το όριο φτώχειας ανά νοικοκυριό αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και το ύψος του επιδόματος από το συνολικό ετήσιο εισόδημα των μελών του νοικοκυριού, σημειώνεται στον προϋπολογισμό.

Μ.Χ.