You are here

Κοινωνικές Ασφαλίσεις και σχέδιο λύσης

27/11/2002 17:35
Τι δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Αντρέας Μουσιούττας

Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να ξεκαθαρίσει ότι σε τυχόν συμφωνία λύσης, στη βάση του σχεδίου Άναν, δεν πρόκειται οι Ε/κ να επωμιστούν «τα βάρη των Τ/κ» αναφορικά με τον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, προειδοποιεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Μουσιούττας.

«Αν δεν ληφθούν μέτρα, ναι, είναι πιθανόν» είπε ο κ. Μουσιούττας ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος να αποβεί ετεροβαρές για τους ελληνοκυπρίους το θέμα των Κ.Α. σε περίπτωση που παραμένουν ως έχουν οι σχετικές πρόνοιες στο σχέδιο του ΓΓ των ΗΕ, παρόλο που σημείωσε ότι το κάθε συστατικό κράτος θα έχει το δικό του ΤΚΑ, «εξ’όσων μπορεί να συμπεράνει κάποιος από το προσχέδιο».

Ο υπουργός σημείωσε πάντως και το θέμα της απασχόλησης, συνδέοντας το μάλιστα, με την μείωση του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών εργατών που εργάζονται σήμερα στις ελεύθερες περιοχές και ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στις 34 χιλιάδες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ένας σημαντικός αριθμός τουρκοκυπρίων θα μπορούσαν να απασχοληθούν στο υπό Ε/κ διοίκηση συστατικό κράτος» και συγκεκριμένα «στις θέσεις που απασχολούνται σήμερα οι αλλοδαποί».

Το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει μόνο τέσσερις λέξεις που εμπίπτουν ειδικά στις αρμοδιότητες του δικού μου υπουργείου, τόνισε ο Αντρέας Μουσιούττας: «Κοινωνική Ασφάλιση και Εργασία», ενώ ερωτηθείς για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανέφερε ότι περιλαμβάνεται στο «Σημείωμα» που ετοίμασε το υπουργείο προς τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Αυτά τα θέματα, πρόσθεσε, «έχω συζητήσει με τους συνεργάτες μου διευθυντές των διαφόρων Τμημάτων και έχουμε επισημάνει οτιδήποτε πρέπει να αποφευχθεί για την πλευρά μας και ο,τιδήποτε θα πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης έτσι ώστε, να περιληφθεί σε μια ενδεχόμενη ολοκληρωμένη συμφωνία», επιφυλάχθηκε ωστόσο αν αποκαλύψει οτιδήποτε από τις παρατηρήσεις του Υπουργείου του προτού αυτό παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Περιλαμβάνονται κυρίως θέσεις, έτσι ώστε σε μια ενδεχόμενη λύση να λειτουργήσει σωστά το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Όμως θα πρέπει να προσεχθούν κάποιες παράμετροι ούτως ώστε, πρόσθεσε ο κ. Μουσιούττας «να λειτουργήσουν αυτά τα συστήματα σωστά και να μην είναι ετεροβαρή δηλ. να μην γίνεται εκμετάλλευση του ενός Ταμείου Κ.Α. σε βάρος του άλλου».

Ερωτηθείς για τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Μουσιούττας ξεκαθάρισε ότι οι υπουργοί «δεν ασχολήθηκαν με τα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δικού τους υπουργείου» αλλά ότι η συνεδρία «αναλώθηκε στην αξιολόγηση από τον κάθε υπουργό του σχεδίου Άναν, επισημαίνοντας σημεία τα οποία κατά την άποψη του κάθε υπουργού θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο στο τραπέζι των διαπραγμάτευσης, εάν και εφόσον γίνουν...»

Η συζήτηση του υπουργικού συμβουλίου για το σχέδιο λύσης δεν ολοκληρώθηκε σήμερα ενώ δεν παραδόθηκαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τα σημειώματα από όλους του υπουργούς σχετικά με τις παρατηρήσεις και υπόδειξης τους επί του σχεδίου. Ειδικότερα σημειώνετε ότι σήμερα δεν παραδόθηκε η μελέτη του υπουργείο οικονομικών η οποία κρίνετε ως «άκρως σημαντική» για τα σημεία πάνω στα οποία η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα ζητά την βελτίωση των προνοιών του σχεδίου λύσης που κατέθεσαν τα Η.Ε. Με δεδομένο ωστόσο ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απαντήσει μέχρι το ερχόμενο Σάββατο στην επιστολή του Κοφι Ανάν, θεωρείται βέβαιο ότι θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο ή μεθαύριο.

Του Κυριάκου Κυριακίδη