You are here

Κομισιόν: Οι λόγοι για το μικρό ενδιαφέρον για το Εστία

23/05/2020 10:20

Τη μικρή συμβολή του σχεδίου Εστία για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα υπογραμμίζει η Κομισιόν επισημαίνοντας τους πιθανούς λόγους για το μειωμένο ενδιαφέρον.

Στην πρόσφατη έκθεσή της για την Κύπρο, σημειώνει ότι το χαμηλότερο από το αναμενόμενο ενδιαφέρον για το Εστία συνεπάγεται μια πολύ μικρότερη από τη στοχοθετημένη συμβολή στη μείωση των ΜΕΔ.

Μέχρι το τέλος της προθεσμίας του 2019, ο συνολικός αριθμός αιτήσεων ανήλθε σε 5.638, που αντιστοιχεί σε αξία περίπου €1,7 δισ., ή το ήμισυ του εκτιμώμενου επιλέξιμου ποσού.

Ένα σημαντικό ποσοστό των αιτήσεων είχε ελλιπή έγγραφα. Ωστόσο, οι αιτούντες μπορούν να ολοκληρώσουν την υποβολή εγγράφων μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2020.

Οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία μέχρι τα τέλη Ιουλίου για να αξιολογήσουν την επιλεξιμότητα και τη βιωσιμότητα των δανειοληπτών και να υποβάλουν τις αιτήσεις στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τελική επαλήθευση.

Στη συνέχεια, οι αρχές θα λάβουν τελικές αποφάσεις μέχρι το φθινόπωρο του 2020.

Παρόλο που αρκετοί λόγοι ενδέχεται να συνέβαλαν στη χαμηλή υιοθέτηση του σχεδίου, ένας βασικός παράγοντας ήταν η απροθυμία ενός μεγάλου αριθμού οφειλετών να αποκαλύψουν τη θέση καθαρού πλούτου τους (όπως απαιτείται από το οδηγίες εφαρμογής) – υποδηλώνοντας ένα μεγάλο ποσοστό στρατηγικών κακοπληρωτών.

Οι προσδοκίες για ένα πιο γενναιόδωρο σύστημα ή μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση για την επιβολή εξασφαλίσεων (όπως υπονοείται από τις τροποποιήσεις του Αυγούστου 2019) είναι επίσης πιθανό να συμβάλει στο χαμηλό ενδιαφέρον.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμπλήρωσης του Εστία με ένα πιο στοχευμένο πρόγραμμα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο προσανατολισμός του συστήματος Εστία προς τους δανειολήπτες με σημαντικό πλούτο και εισόδημα υπήρξε μία από τις πηγές ανησυχίας σχετικά με το σχέδιο.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα μη αμελητέο ποσοστό των αιτούντων για το Εστία θα μπορούσε να απορριφθεί για λόγους βιωσιμότητας.

Τον Μάρτιο του 2020, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν ένα συμπληρωματικό σχέδιο που στοχεύει αυτούς τους δανειολήπτες, αλλά οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και υπόκεινται σε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την έκταση των απορρίψεων του Εστία.

Της Γεωργίας Χαννή