You are here

Κόμματα: Ανεπαρκή τα 11 μέτρα κατά της ακρίβειας

27/05/2022 17:40

Μη επαρκή χαρακτηρίζουν τα πλείστα κόμματα της αντιπολίτευσης τα εξαγγελθέντα έντεκα μέτρα της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ίδια ώρα που το κυβερνών κόμμα δηλώνει ότι η κυβέρνηση «έχει αποδείξει ότι σε κάθε κρίση ότι στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με πολιτικές και μέτρα που απορρέουν από τη σωστή δημοσιονομική πολιτική».

ΑΚΕΛ: Χωρίς στρατηγική απέναντι στην ακρίβεια η κυβέρνηση

Χωρίς στρατηγική απέναντι στην ακρίβεια είναι η κυβέρνηση, ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου.

Ο κ. Πολυκάρπου σημειώνει ότι το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη μέτρων έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω του προβλήματος της ακρίβειας και της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας από τον αυξανόμενο πληθωρισμό που λαμβάνει χώρα τους τελευταίους δέκα μήνες.

Προσθέτει ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα συμβάλλουν στην προσπάθεια ανακούφισης των ευάλωτων νοικοκυριών και της κοινωνίας από το αυξανόμενο κύμα ακρίβειας, αλλά δεν αποτελούν ολοκληρωμένη στρατηγική ενάντια στην ακρίβεια.

«Είναι σαφές ότι ακόμα και σήμερα καταγράφεται η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του. Να λάβει μέτρα αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης των μισθών, μέτρα πάταξης των φαινομένων αισχροκέρδειας καθώς και μέτρα που να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών στην ενέργεια, τα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης», τονίζει.

ΔΗΚΟ: Μη επαρκή τα εξαγγελθέντα μέτρα

Από πλευράς ΔΗΚΟ σε δική τους ανακοίνωση δηλώνουν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση, δεν είναι επαρκή για να στηρίξουν πραγματικά τους πολίτες και να θωρακίσουν την οικονομία, απέναντι στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

«Τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων και η ενθάρρυνση χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, είναι μεν προς την ορθή κατεύθυνση, εντούτοις αυτά αλλά και τα όσα ακούσαμε από τον Υπουργό Οικονομικών, αποτελούν το ελάχιστο που θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος», υπογραμμίζουν.

Προστίθεται ότι το ΔΗΚΟ αφουγκραζόμενο την αγωνία πολιτών για την κατακόρυφη αύξηση του κόστους του ρεύματος, έχει εισηγηθεί την κατάργηση της διπλής φορολογίας στον ηλεκτρισμό.

Η σχετική πρόταση νόμου θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

ΕΔΕΚ: Προς την σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, αλλά

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών είναι προς την ορθή κατεύθυνση και πως με αυτά υλοποιείται η πρόταση τους για επιδότηση τ σε βρεφοκομικούς σταθμούς και αύξηση της επιχορήγησης των φωτοβολταϊκών.

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν συμπεριλαμβάνονται και δύο μέτρα που η ΕΔΕΚ εισηγήθηκε και υιοθέτησε η κυβέρνηση ώστε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2021. Τα μέτρα αυτά είναι η επιδότηση των τροφείων σε βρεφοκομικούς σταθμούς και η επιχορήγηση των φωτοβολταϊκών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προσθέτουν ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους υπάρχουν δυνατότητες για βελτίωση ορισμένων εκ των μέτρων που ανακοινώθηκαν όπως μείωση του ΦΠΑ  σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, η επιβολή ΦΠΑ μόνο επί της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού και η αύξηση των ελέγχων για παράνομη προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα και επιχορήγηση της τιμής του ρεύματος ή και των καυσίμων.

Οικολόγοι: Στοχευμένα, όχι πρωτοποριακά τα μέτρα

Σε δηλώσεις ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης αναφέρει πως «τα μέτρα που εξάγγειλε η Κυβέρνηση είναι στοχευμένα όμως δεν είναι πρωτοποριακά, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια θα συνεχίσουν να αποτελούν το κυριότερο πρόβλημα της εποχής μας».

Αυτό που αναμέναμε,είναι την ανάπτυξη στρατηγικών, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενεργειακή φτώχεια πρόσθεσε, δίδοντας παράδειγμα το μέτρο που αφορά την αύξηση επιδότησης του σχεδίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος και θερμομόνωσης.

«Αυτό που εμείς ως Κίνημα Οικολόγων έχουμε θέσει επανειλημμένα είναι πως για τα άτομα που ζουν μέσα στην ενεργειακή φτώχεια, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δεν πρέπει να έχει τον όποιον περιορισμό, αν θέλουμε πραγματικά να τους βγάλουμε από τη δυσχέρεια αυτή. Ο περιορισμός του 90% ή του 100% της περσινής κατανάλωσης, έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν στην ενεργειακή φτώχεια», τόνισε.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι τα διαχρονικά συμφέροντα που μας κρατούσαν εδώ και χρόνια μακριά από την έγκαιρη μετάβαση στις ΑΠΕ, καλά κρατούν και σήμερα», πρόσθεσε.

Δίπλα στην κοινωνία

Σε δηλώσεις ο εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε σήμερα σε συγκεκριμένες, στοχευμένες και κοστολογημένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών τάσεων και της ακρίβειας.

«Προτάσεις οριζόντιες αλλά και με συγκεκριμένους αποδέκτες τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, προτάσεις που στοχεύουν στην προστασία του οικογενειακού εισοδήματος», όπως είπε.

«Δημοκρατικός Συναγερμός και κυβέρνηση έχουμε αποδείξει σε κάθε κρίση ότι στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία, με πολιτικές και μέτρα που απορρέουν από τη σωστή δημοσιονομική πολιτική την οποία εφαρμόσαμε μέχρι σήμερα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι δυνατότητες του κράτους μας δεν είναι ανεξάντλητες.

Ε.Χ.