You are here

Κονδύλι €80 εκατ. για να ξεκλειδώσει το €1,2 δισ.

12/04/2021 06:59

Την αποδέσμευση ποσού €80 εκατ. για τη διεύθυνση ευρωπαϊκού προγραμματισμού, συντονισμού και ανάπτυξης, ζητά το υπουργείο Οικονομικών από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Το ποσό απαιτείται για το ξεκλείδωμα προτεινόμενων έργων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που για τη χώρα μας προβλέπει κονδύλια της τάξης περίπου του €1.2 δισ.

Σύμφωνα με την επιστολή του Υπουργείου προς την Επιτροπή, το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για τα οποία χρειάζεται να προκηρυχθούν προσφορές και να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες.

Για τα εν λόγω μέτρα, όπως σημειώνεται, δεν περιλαμβάνονται πιστώσεις στον προϋπολογισμό των υπουργείων ενώ, ποσό €11,2 εκατ. προορίζεται να καλύψει μέτρα που μέχρι στιγμής δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Με βάση εμπιστευτική επιστολή του γενικού διευθυντή της Γ.Δ. ΕΠΣΑ, η διεύθυνση έχει ήδη λάβει συγκεκριμένα αιτήματα από διάφορες υπηρεσίες αναφορικά με την πρόθεση ή/και ετοιμότητα, προκήρυξης προσφορών τους επόμενους μήνες, για μέτρα για οποία δεν υπάρχει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό τους.

Σύνολο 17 έργων σε ενδεικτική λίστα

Στην επιστολή περιλαμβάνεται κατάλογος των εν λόγω μέτρων, ο οποίος όπως αναφέρεται, μπορεί να τροποποιηθεί πριν τις 30 Απριλίου 2021 ενόψει των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων με την ΕΕ. Το συνολικό κόστος των έργων του συγκεκριμένου καταλόγου, ανέρχεται στα €68 εκατ.

Τα μέτρα για τα οποία δεν υπάρχει σχετικό κονδύλι στους προϋπολογισμούς αλλά υπάρχει πρόθεση/ετοιμότητα για προκήρυξη τους επόμενους μήνες, αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης με €3,5 εκατ. για την ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς και €2,5 εκατ. για την προώθηση και παροχή κινήτρων για καταπολέμηση της δωροδοκίας και της διαφθοράς στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιωτικό τομέα, με την εφαρμογή του προτύπου ISO 37001.

Αφορούν επίσης, το υφυπουργείο Έρευνας με ποσό €1 εκατ. για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα το έργο Επέκταση Ιππόδαμου και €8 εκατ. για το έργο Digital Audio Recording στο πλαίσιο της ψηφιακής μεταρρύθμισης των δικαστηρίων.

Στο υπουργείο Εσωτερικών εμπίπτουν έργα €11 εκατ. που αφορούν αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο Λευκωσίας και ποσό €5,25 εκατ. για το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λάρνακας.

Στην πολιτική άμυνα εμπίπτει ποσό €4,5 εκατ. για το σύστημα προειδοποίησης πληθυσμού μέσω sms για επείγουσες περιπτώσεις, για το τμήμα πολεοδομίας και οικήσεως προορίζεται ποσό €1,6 εκατ. για την ψηφιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ποσό €460 χιλ. για την ενοποίηση αστικής γης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών εμπίπτει ποσό €3,8 εκατ. για το ψηφιακό έργο Skytale. Στο υπουργείο Υγείας, ποσό €1,9 εκατ. προορίζεται για την ανάπτυξη διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο (προϋπολογισμός εθνικής αρχής ηλεκτρονικής υγείας για το 2021).

Στον ενδεικτικό κατάλογο μέτρων, έργων και δράσεων περιλαμβάνεται επίσης ποσό €1,8 εκατ. για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εργοστάσια αφαλάτωσης και σταθμούς άντλησης νερού, €1 εκατ. για τη δομή της διαχείρισης νερού, €6,6 εκατ. για την ενσωμάτωση συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου διαχείρισης, και €14 εκατ. για την αντικατάσταση του μετακομιστή Χοιροκοιτίας – Αμμοχώστου. Τα εν λόγω έργα είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Γεωργίας.

Στην αρμοδιότητα της γενικής διεύθυνση ΕΠΣΑ εμπίπτουν δύο έργα. Το ένα αφορά στην προετοιμασία της ψηφιακής πλατφόρμας παρακολούθησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της διοικητικής ικανότητας, με ποσό €1,4 εκατ. και το δεύτερο την στρατηγική επικοινωνίας με ποσό €100 χιλ.

Της Μαρίας Χαμπή