You are here

Κόντρα για το ξέπλυμα και στο βάθος το FinCEN

19/08/2019 06:42

Σε μετωπική σύγκρουση προεδρικού και ΑΚΕΛ εξελίχθηκε η δημοσίευση πληροφοριών από την ιστοσελίδα του διεθνούς παρατηρητηρίου του Organized Crime and Corruption Reporting Network σε βάρος του πρώην δικηγορικού γραφείου του ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη.

Η διαμάχη μεταξύ ΑΚΕΛ από τη μία και του ΠτΔ και του πρώην δικηγορικού του γραφείου από την άλλη, έφερε στην επιφάνεια σχετική έρευνα που είχε διενεργήσει το FinCEN, η ειδική μονάδα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος, που υπάγεται στο υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε το πρώην δικηγορικό γραφείο του ΠτΔ, από την έρευνα του FinCEN δεν προέκυψε οτιδήποτε μεμπτό.

Άλλωστε και στην ιστοσελίδα του διεθνούς παρατηρητηρίου δεν προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η διακίνηση των εν λόγω κεφαλαίων έγινε παράνομα.

«Τα έγγραφα δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένα τεκμήρια ότι το γραφείο ή οι υπάλληλοί του έχουν παραβιάσει οιουσδήποτε νόμους ή διέπραξαν οιαδήποτε αδικήματα», αναφέρεται.

Η ιστοσελίδα, επικαλείται σχετικά έγγραφα, τα οποία εντοπίστηκαν μετά από έρευνα σε σχέση με τη διακίνηση ρωσικών κεφαλαίων μέσω εταιρειών κέλυφος.

Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, συνδέονται με την εταιρεία Troika Laundromat η οποία φέρεται ως να ήταν συνδεδεμένη με ένα δίκτυο shell companies που λειτουργούσαν από το 2006 έως το 2013, μεταφέροντας τουλάχιστον €4,6 δισ. δολάρια.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε αναλάβει πρόεδρος τον Μάρτιο του 2013.

Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι το γραφείο Αναστασιάδη είχε κάποιας μορφής εμπλοκή με ορισμένες από τις δεκάδες εταιρείες που αποτέλεσαν το συγκεκριμένο δίκτυο, πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο Αλεξάντερ Αμπράμοβ.

Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι το γραφείο Αναστασιάδη μεσολάβησε για να λάβει υπηκοότητα ο Αμπράμοβ.

Το ΑΚΕΛ ζητά εξηγήσεις από τον πρόεδρο Αναστασιάδη

Το ΑΚΕΛ με αφορμή τη διαρροή των πληροφοριών στο δίκτυο δημοσιογράφων, που χρηματοδοτείται εν μέρει από επίσημες αμερικανικές πηγές, κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει πειστικές απαντήσεις στους εν λόγω ισχυρισμούς.

Ο ΠτΔ μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου απαντώντας στο ΑΚΕΛ εξέφρασε λύπη γιατί για μια ακόμα φορά στοχοποιείται τόσο ο ίδιος, όσο και η Κύπρος με λιβελλογραφήματα, τα οποία, όπως τόνισε, «ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ο εκπρόσωπος, σημείωσε ότι οι ισχυρισμοί «υπήρξαν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης από αρμόδιες ερευνητικές και ανακριτικές αρχές πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και του FinCEN των ΗΠΑ, και εις ουδεμία περίπτωση είτε το όνομα του προέδρου, είτε του πρώην δικηγορικού γραφείου του δεν ευρέθη υπό διερεύνηση ως εμπλεκόμενο»

Ο εκπρόσωπος σχολιάζοντας τα ερωτήματα που έθεσε σε σχετική ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ είπε ότι αυτά μπορεί να απαντηθούν μέσα από δηλώσεις που είχε κάνει ο τότε υπουργός εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης ο οποίος είχε εξηγήσει πώς και γιατί παραχωρήθηκε η κυπριακή υπηκοότητα στον κ. Αμπράμοφ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις Συλικιώτη είχαν γίνει με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian στις 18 Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ο πρώην υπουργός εσωτερικών του ΑΚΕΛ είχε υπογραμμίσει στις δηλώσεις του ότι η συγκεκριμένη υπηκοότητα (προς τον Α. Αμπράμοφ) είχε παραχωρηθεί από την κυβέρνηση επειδή «πρόσφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβανομένων υπόψη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του και ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν την πολιτογράφηση».

Η απάντηση του δικηγορικού γραφείου Ν. Αναστασιάδη

Το πρώην δικηγορικό γραφείο του ΠτΔ με ανακοίνωση του και σε απάντηση των ισχυρισμών της πλατφόρμας OCCRP, σημειώνει ότι ουδέποτε το γραφείο βρέθηκε υπό διερεύνηση.

Σημειώνει ότι θα κινηθεί δικαστικώς εναντίον των όσων μέσα από ψευδείς ειδήσεις και λιβελλογραφήματα, και με καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες, θέλουν να πλήξουν τη φήμη του γραφείου.

Παράλληλα, προσθέτει ότι επιφυλάσσει πλήρως τα δικαιώματά του εναντίον κυπριακών εντύπων που αναδημοσίευσαν τα λιβελλογραφήματα.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο Στάθης Λεμής, διευθύνων σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης ΔΕΠΕ, σε απάντηση των παρατηρεί ότι είναι η «πολλοστή φορά που για καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες επιχειρείται δια ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων να στοχοποιηθεί το δικηγορικό μας γραφείο».

Σημειώνει ότι είναι «καλά γνωστό πως τα όσα αναφέρονται ως στοιχεία που τάχα εμπλέκουν εταιρείες του δικηγορικού μας γραφείου σε υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης από ανακριτικές αρχές ανάλογων αδικημάτων από υπηρεσίες διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων και εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Εις ουδεμία των ερευνών», τονίζει, «έχει διαφανεί είτε ότι το δικηγορικό μας γραφείο, είτε οποιαδήποτε εταιρεία πελατών μας εμπλέκεται σε ανάλογα αδικήματα. Ως εκ τούτου, ουδέποτε το δικηγορικό γραφείο βρέθηκε υπό διερεύνηση».

Παράλληλα επισημαίνει ότι το «χείριστο είναι πως η εν λόγω πλατφόρμα επικαλείται πληροφορίες όχι από τις ερευνούσες αρχές αλλά από αμφιβόλου αξιοπιστίας πήγες».

Το ΑΚΕΛ απαντώντας εκ νέου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και στο πρώην δικηγορικό γραφείου του ΠτΔ υποστηρίζει ότι η «κυβέρνηση επιχειρεί να αναμείξει τα θέματα για να προκαλέσει σύγχυση στο μυαλό του απλού πολίτη»

«Το διεθνές παρατηρητήριο για την καταπολέμηση της διαφθοράς κατηγορεί ευθέως τον κ. Αναστασιάδη και το δικηγορικό του γραφείο για ύποπτες διαδρομές χρήματος. Σε αυτό να απαντήσει ο λαλίστατος κ. Προδρόμου, ο πρόεδρος και το δικηγορικό του γραφείο. Όλα τα υπόλοιπα λέγονται εκ του πονηρού για να συγχύσουν τον κόσμο. Ας απαντήσουν σε αυτό λοιπόν», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ παρακάμπτει τα όσα υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχέση με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

Του Λεύκου Χρίστου