You are here

Το κράτος πουλά τις μετοχές του στην Ελληνική

30/10/2018 06:10

Το υπουργείο οικονομικών προχωρά στην πώληση των μετοχών που κατέχει το κράτος στην Ελληνική Τράπεζα και στις Δασικές Βιομηχανίες, υλοποιώντας ένα από τα πολλά μέτρα που έχει εδώ και χρόνια εξαγγείλει για σμίκρυνση του κράτους.

Προς τον σκοπό αυτό το υπουργείο οικονομικών έλαβε σχετική εξουσιοδότηση από το υπουργικό συμβούλιο, νοουμένου ότι θα εξασφαλιστεί το απαραίτητο τίμημα, το οποίο θα καθοριστεί από το αρμόδιο υπουργείο κατόπιν αξιολόγησης και υποβολής εισήγησης από εξωτερικούς συμβούλους που θα επιλεγούν.

Το υπουργείο θα ετοιμάσει τους σχετικούς όρους εντολής.

Το κράτος διαθέτει στην Ελληνική Τράπεζα κοντά στις 600 χιλ. που αντιστοιχούν στο 0,32% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της ΗΒ.

Διαθέτει επίσης πολύ περιορισμένο αριθμό μετοχών και στην Τράπεζα Κύπρου.

Το ποσοστό όλων τραπεζικών μετοχών περιήλθε στην κυριότητα του κράτους ως μέρος των περιουσιακών στοιχείων ημικρατικών οργανισμών, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί στη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Μεταξύ αυτών που ανέστειλαν τη λειτουργία τους είναι η επιτροπή σιτηρών, το συμβούλιο αμπελουργικών προϊόντων, η αρχή κρατικών εκθέσεων, το συμβούλιο γαλακτοκομικών προϊόντων και το συμβούλιο εμπορίας κυπριακών πατατών.

Μικρό ποσοστό μετοχών στις τράπεζες είχαν και οι Κυπριακές Αερογραμμές.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη για λιγότερο κράτος, το υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει από το 2016 την αποκρατικοποίηση των Δασικών Βιομηχανιών.

Το κράτος διατηρεί σήμερα το 51,07% του μετοχικού κεφαλαίου των Δασικών Βιομηχανιών το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 697 χιλιάδες μετοχές.  Η εταιρεία, που είναι δημόσια και εισηγμένη στο χρηματιστήριο, ανήκει κατά 30% στο ευρύ κοινό, κατά 13,5% στη CLR Private Equity και 5,3% στην Ελληνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου οικονομικών, το κράτος συνεχίζει να έχει 100% συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο σε όλους τους υφιστάμενους ημικρατικούς οργανισμούς.

Κατέχει επίσης το 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία αποθήκευσης πετρελαιοειδών, στη δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου, στο κυπριακό σταθεροποιητικό ταμείο επενδύσεων, στον κυπριακό οργανισμό τυποποίησης και στην εταιρεία υδρογονανθράκων Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε πρόσφατη ομιλία του σε εκδήλωση του ΚΕΒΕ είχε τονίσει ότι «το κράτος επιχειρηματίας χρεοκόπησε από πολλού και έχει εκπνεύσει».

Ωστόσο, το φιλόδοξο πλάνο των αποκρατικοποιήσεων που είχε ξεκινήσει από το 2013 ως μέρος του επικαιροποιημένου τότε μνημονίου και στο οποίο περιλάμβανε και την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ και της Cyta, παρέμεινε στο ράφι, παρά και τη σύσταση της μονάδας αποκρατικοποίησης, όπως είχε αξιώσει η τρόικα.

Η μονάδα αποκρατικοποίησης ανέστειλε τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2017 με τη λήξη των συμβολαίων των τριών εμπειρογνωμόνων που την είχαν στελεχώσει.

Η βουλή δεν ψήφισε το σχετικό κονδύλι που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018.

Επί σημερινής διακυβέρνησης επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διαχείριση του λιμένα Λεμεσού σε ιδιώτες επενδυτές η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και αναμένεται να λήξει το 2042.

Του Λεύκου Χρίστου