You are here

ΚΤ: Δεν είναι απορριπτικοί όσοι μιλούν για το κόστος της λύσης

16/01/2004 16:03
Παρέμβαση με πολιτικές αιχμές έκανε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου. «Από τώρα πρέπει να γνωρίζει ο λαός» για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας λύσης με βάση το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, τονίζει ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι θα είναι «χειρότερο εάν ο λαός μας βρεθεί μπροστά σε μια λύση με φοβερές οικονομικές επιπτώσεις και κληθεί να πει ή ένα ναι ή ένα όχι». Σημειώνεται, πως πολιτικοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχολίασαν αρνητικά τη διαρροή μελέτης του Γραφείου Προγραμματισμού για το κόστος της λύσης.

«Εκείνο που λέω μόνο και το λέω χωρίς καμία προκατάληψη», συνέχισε ο Διοικητής της ΚΤ, «είναι ότι είναι μεγαλύτερο σφάλμα να ισχυρίζεται κανείς ότι το να ενημερώνεται ο λαός από το τώρα ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις του σχεδίου Άναν, όπως είναι, είναι δήθεν λάθος ή πρόθεση απορριπτική».

Ερωτηθείς αν ακόμη και με αλλαγές στην οικονομική πτυχή του σχεδίου Άναν, το νέο μόρφωμα που θα προκύψει μιας λύσης του Κυπριακού θα έχει δυσκολίες ως προς την πορεία της προς την Ευρωζώνη, ο κ. Χριστοδούλου επανέλαβε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού, όπως είπε, έχει γίνει αποδεκτό ότι η οικονομική πτυχή του σχεδίου Άναν πρέπει αν ξανασυζητηθεί.

Αφού επεσήμανε ότι είναι «πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για την επιβίωση της λύσης να γνωρίζει κανείς ποιες είναι αυτές οι επιπτώσεις», διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πραγματικό κόστος λειτουργίας του Ομόσπονδου κράτους, προτού μάθει ποιες θα είναι οι οικονομικές παράμετροι της λύσης που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Και η ΚΤ στην ομάδα των ξένων ειδικών

Ο Διοικητής της ΚΤ απάντησε καταφατικά, ερωτηθείς κατά πόσον η Κεντρική συμμετέχει στην ομάδα επιστημόνων η μελετά εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης το κόστος της λύσης στη βάση του σχεδίου Άναν.

Του Κυριάκου Κυριακίδη