You are here

KT: Έγινε η παράδοση της «σκυτάλης»

08/05/2002 13:44
· Οι βασικοί άξονες της θητείας Χριστοδούλου
· Τι λέει για επιτόκια, ευρωζώνη


Το θέμα των επιτοκίων θα είναι συνεχώς κάτω από συνεχή και αδιάλειπτη μελέτη και εκτίμηση των εκάστοτε δεδομένων, σύμφωνα και με την θεσμική ρύθμιση που έγινε με την ελευθεροποίηση, δήλωσε ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Ερωτηθείς αν ενδείκνυται με τα σημερινά δεδομένα, μια μείωση των επιτοκίων, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί πλήρως προτού προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, επεσήμανε όμως, ότι «υπάρχει η αναγκαία ευελιξία ώστε να αναπροσαρμόζονται τα επιτόκια», τόσο σε σχέση με τα εσωτερικά δεδομένα, αλλά «και σε πλήρη συνάρτηση με τα ευρωπαϊκά επιβαλλόμενα».

Μιλώντας στα στελέχη και το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας, κατά την επίσημη ανάληψη των νέων καθηκόντων του ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στους πρωταρχικούς άξονες της θητείας του, καθορίζοντας: Πρώτον, τη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας και την ομαλή λειτουργία του όλου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με την άσκηση μιας σωστής και νοικοκυρεμένης συναλλαγματικής πολιτικής, δεύτερον, τη πιστή τήρηση των προθεσμιών της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο (μέχρι τις 30 Ιουνίου) και τρίτον, τη συνεχή προσπάθεια ομαλής και αδιάβλητης λειτουργίας και ανάπτυξης του τραπεζικού μας συστήματος, με έμφαση στη διατήρηση του καλού ονόματος, παροχής διεθνών δραστηριοτήτων.

Όταν ο κ. Χριστοδούλου κλήθηκε, από δημοσιογράφους να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόωρης ενσωμάτωσης στη ευρωζώνη, απάντησε εμμέσως, πλην σαφώς, αρνητικά. «Είναι πλέον θέμα χρόνου ελάχιστου» είπε, προσθέτοντας ότι η πλήρης ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ υπολογίζεται να γίνει γύρω στο 2004 και η ενσωμάτωση στην ευρωζώνη, δύο χρόνια μετά. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει οτιδήποτε που θα πρέπει να κάνουμε ακόμη», επεσήμανε ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Τόνισε πάντως, ότι η σύνδεση της κυπριακής λίρας με το ECU (1991) έγινε σε «πολύ δύσκολους καιρούς» όταν χρειαζόταν να αισθάνεται ότι έχει υγιή και δυνατή οικονομία. Η σύνδεση αυτή, πρόσθεσε, προσέδωσε αυξημένο κύρος και βοήθησε τα μέγιστα, στην πορεία για πλήρη ένταξη.

Ανέφερε επίσης ότι "από την 1η Ιουλίου αναμένεται ότι θα υπάρξει μια νέα κατάσταση πραγμάτων με αυξημένη ή πλήρη την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα πρόσωπα ή τα άτομα που αποτελούν όργανα της ΚΤ, τη θεσμική ανεξαρτησία με ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο της άσκησης των αρμοδιοτήτων, των λειτουργιών και των εξουσιών των οργάνων της ΚΤ, καθώς επίσης την οικονομική ανεξαρτησία".

Ο κ. Χριστοδούλου, που ανέλαβε επίσημα τα νέα καθήκοντα του, από τον προκάτοχό του Αυξέντη Αυξεντίου, σε ειδική τελετή που έγινε στην ΚΤ, στην παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου, μιλώντας ειδικότερα προς τα στελέχη και το προσωπικό της Τράπεζας σημείωσε ότι θα «είμαι πρώτος, μεταξύ ίσων, ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας» ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει, την «κοινωνική χροιά, το ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο» στη λειτουργία και το ρόλο της Τράπεζας. Είπε πάντως, ότι θα είναι «πολύ απαιτητικός» καθόσον αφορά την εκτέλεση της εργασίας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη