You are here

ΚΤ: Οι αναβολές για το ΚΑΠ δεν θα γίνουν θεσμός

18/12/2002 12:41
Οι αναβολές δεν πρόκειται συνεχώς να ανανεώνονται και να γίνουν θεσμός ώστε στο τέλος το νέο σύστημα να μην εφαρμοστεί. Η Βουλή έχει πάρει το μήνυμα από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και απ’ όλα τα οργανωμένα σύνολα ότι οι νέες οδηγίες περί επιταγών θα εφαρμοστούν οριστικά την 1.2.2003.

Αυτό τόνισε ο διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου, αναφερόμενος στην αναβολή που έχει δοθεί για ένα μήνα για την εφαρμογή των οδηγιών που έχουν εκδοθεί σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ) προσθέτοντας ότι θα ήταν παράλογο η ΚΤ να μην δώσει την προθεσμία των 30 ημερών που είχε ζητηθεί από την επιτροπή Οικονομικών.

Ο κ. Χριστοδούλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιων μικροαλλαγών που θα κάνουν το νέο σύστημα περισσότερο αποδεχτό χωρίς ωστόσο, όπως τόνισε, να αλλοιωθεί ή να στρεβλωθεί ο χαρακτήρας, ο σκοπός και η λειτουργία της επιταγής. Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών εκφράστηκαν φόβοι και ανησυχίες από βουλευτές και εμπορευόμενους σε σχέση με το ενδεχόμενο της ύπαρξης προβλημάτων στην αγορά, καθώς επίσης και η δυνατότητα αλλαγής κάποιων προνοιών από τις οδηγίες ούτως ώστε αυτές να γίνουν ηπιότερες ως προς τη διατύπωση και ελαστικότερες ως προς τις συνέπειες προς τους εκδότες επιταγών.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, οι οδηγίες που καλύπτουν έκταση 30 περίπου σελίδων είναι λεπτομερέστατες με απώτερο σκοπό τη σωστή εφαρμογή της επιταγής ως βασικό συστατικό στοιχείο του συστήματος συναλλαγών και είναι μέσο πληρωμής. Ωστόσο, σημείωσε εμφαντικά, «η επιταγή δεν είναι συναλλαγματική και δεν είναι μέσο πίστωσης με το οποίο γίνεται διακανονισμός συναλλαγών». Η επιταγή πρόσθεσε είναι μέσο αποπληρωμής, αντί μετρητών, με σκοπό την αποφυγή της μεταφοράς μετρητών. Όμως στην Κύπρο, συνέχισε ο κ. Χριστοδούλου, η επιταγή έχει καταντήσει ανασφαλές μέσο διακανονισμού των συναλλαγών σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να στρεβλώνεται η λειτουργία του συστήματος και να αλλοιώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν τις συναλλαγές.

Αναφορικά με τις μεταχρονολογημένες επιταγές, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε εμφαντικά ότι «αυτές δεν είναι επιταγές». Επιταγές, πρόσθεσε, θα είναι με βάση το νέο σύστημα αλλά και τη διεθνή πρακτική «μόνο τη στιγμή κατά την οποία εμφανίζονται (στις τράπεζες) προς πληρωμή». Η πρόνοια, η οποία αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα μέσα στις οδηγίες της ΚΤ, αναβάλλεται επίσης η εφαρμογή της μέχρι την 1.7.2003. Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου, υπάρχει άποψη να παραταθεί ο χρόνος εφαρμογής της σχετικής πρόνοιας πέραν των έξι μηνών, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα εξετάσει η ΚΤ.

Οι αναβολές, σύμφωνα με το διοικητή της ΚΤ Χριστόδουλο Χριστοδούλου, δόθηκαν κυρίως για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού και σύντομα η ΚΤ θα αρχίσει εκστρατεία σχετικά με τις πρόνοιες αλλά και τις συνέπειες για τους παραβάτες εκδότες ακάλυπτων επιταγών αλλά και εν σχέσει με τις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Του Κυριάκου Κυριακίδη