You are here

ΚΤ: Σε υγιή πορεία η αγορά ακινήτων με οδηγό τη Λεμεσό

19/04/2018 17:50

Επιταχύνεται η αύξηση των τιμών οικιστικών ακινήτων το τέταρτο τρίμηνο του 2017 με την Κεντρική Τράπεζα να σημειώνει ότι η σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρείται στον τομέα των ακινήτων στηρίζεται σύμφωνα με σχετικούς δείκτες της οικονομίας σε υγιή θεμελιώδη δεδομένα.

Με βάση τα νέα δεδομένα που ανακοίνωσε η Κεντρική η Λεμεσός ξεχωρίζει από τις άλλες πόλεις στην εξέλιξη των τιμών, ενδεχομένως λόγω της επίδρασης της ανέγερσης πολυόροφων κτιρίων με πολυτελή διαμερίσματα που απευθύνονται στην εξωγενή ζήτηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2017 κατά 1,5% έναντι αύξησης 1,4% το τρίτο τρίμηνο του 2017 και 1,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Οι τιμές καταγράφουν αύξηση 1,6% από το 2016 που άρχισε η άνοδος αλλά βρίσκονται 29,4% χαμηλότερα από τις τιμές του 2008.

Όλοι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών σημείωσαν ετήσια άνοδο, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στην επαρχία Λεμεσού (2,9%) και τη μικρότερη στη Λάρνακα (0,5%).

Ο δείκτης τιμών κατοικιών καταγράφει συνεχή ανάκαμψη από το τρίτο τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 0,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Οι τιμές διαμερισμάτων παρουσίασαν άνοδο για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 0,9% και, αντίστοιχα, οι τιμές οικιών παρουσίασαν άνοδο για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 0,2%

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρείται στον τομέα των ακινήτων στηρίζεται σύμφωνα με σχετικούς δείκτες σε υγιή θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα.

Η αναφορά αυτή της Κεντρικής, απαντά στις επικρίσεις ότι η άνοδος που σημειώνει ο κλάδος είναι συγκυριακή και τις ανησυχίες για φούσκα στα ακίνητα. 

Οι συναλλαγές ακινήτων, οι άδειες οικοδομής, η ζήτηση για οικιστικά δάνεια και οι δείκτες εμπιστοσύνης στην κτηματαγορά καταγράφουν αύξηση, ενώ η κατασκευαστική δραστηριότητα συνεχίζει να ανακάμπτει παρουσιάζοντας διψήφια δεδομένα. Πάντως, παρά τη βελτίωση στην αγορά ακινήτων, οι κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο συνεχίζουν να μην εξυπηρετούν τα δύο τρίτα των δανείων τους.

«Επίσης, το γεγονός ότι η κτηματαγορά προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων αποτελεί ακόμη ένα πλεονέκτημα κατά την παρούσα συγκυρία. Σημαντικότερη πρόκληση παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ειδικά αυτά που εξασφαλίζονται από πρώτη κατοικία», αναφέρεται.

Της Γεωργίας Χαννή