You are here

ΚΤ: Θα παρέμβουμε αν χρειαστεί για διόρθωση της οικονομίας

30/12/2002 15:57
Σε περίπτωση σύρραξης στο Ιράκ τονίζει ο Χρ. Χριστοδούλου

Συγκρατημένα αισιόδοξος είναι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου για τις εκτιμήσεις του εν σχέση με τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας το 2003.

Ωστόσο δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ΚΤ δεν θα παραμείνει απλός θεατής αλλά θα μετάσχει ενεργά για αποτροπή δυσμενών επιπτώσεων στην οικονομία του τόπου σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην κυπριακή οικονομία. Μιλώντας στο περιθώριο των δηλώσεων για τις ακάλυπτες επιταγές, ο κύριος Χριστοδούλου κληθείς να σχολιάσει τις προοπτικές της οικονομίας για το 2003, τόνισε πως όλα βρίσκονται υπό την αίρεση ενδεχόμενης σύρραξης στο Ιράκ. Τα μηνύματα θα μπορούσαν να ήταν θετικά και αισιόδοξα για την κυπριακή οικονομία είπε ο κύριος Χριστοδούλου δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις στο γεωγραφικό χώρο που περιβάλλει την Κύπρο. Ιδιαίτερα συναρτώ τις εκτιμήσεις μου και τις προβλέψεις μου, είπε ο κύριος Χριστοδούλου, με την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, αν θα δημιουργηθεί, σε σχέση με μια ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράκ.

Εάν δεν υπάρξει αυτή η εξέλιξη, πρόσθεσε, «δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το 2003 θα υπάρξει καλύτερη προοπτική και οι εξελίξεις θα είναι ευνοϊκότερες τόσο σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και με τα άλλα βασικά και οικονομικά μεγέθη». Σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης, ο Διοικητής της ΚΤ επιβεβαίωσε το αυτονόητο: Η κυπριακή οικονομία θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες.

Ωστόσο όπως επεσήμανε, η κυπριακή οικονομία μπορεί να ανακάμψει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, όπως έγινε τόσο το ’91, όσο και το 1996-1997 επειδή όπως είπε βασίζεται σε γερά θεμέλια και υγιείς βάσεις. «Πιστεύω ότι παρόλο που θα μας επηρεάσει αισθητά, εν τούτοις θα υπάρξουν στην συνέχεια οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη».

Ερωτηθείς κατά πόσο τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα επηρεάσουν και την πορεία οικονομικής εναρμόνισης με τους δείκτες του Μάαστριχ, ο κύριος Χριστοδούλου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν διαβλέπει τέτοια απόκλιση και για μεγάλο χρονικό διάστημα από τους βασικούς δείκτες του Μάαστριχ το οποίο θα δημιουργούσε αξεπέραστα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία.

«Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι η συμπεριφορά μας τα δύο πρώτα χρόνια (μετά την ένταξη) που κατά παρέκκλιση θα είμαστε μέσα στην ΟΝΕ, αλλά όχι μέσα στην ευρωζώνη και το κατά πόσο θα υπάρξει τέτοια συμπεριφορά της οικονομίας που να δίνει πειστήρια ότι όντως η Κύπρος μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς εάν η ΚΤ προτίθεται να παρέμβει σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων, ο κύριος Χριστοδούλου επανέλαβε την θέση της ΚΤ ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει κάνει προεργασία και να έχει προβλέψει ένα έκτακτο σχέδιο δράσης για άμεση αντιμετώπιση οποιωνδήποτε δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων.

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η ΚΤ θα μετάσχει ενεργώς, ως ένας σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης των οικονομικών μας πραγμάτων αλλά και στον επιμέρους τομέα της η ΚΤ θα εργαστεί ανάλογα: είτε δημοσιονομικά είτε συναλλαγματικά είτε ιδιαίτερα, νομισματικά».

Ερωτηθείς για το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο έχει διευρυνθεί μέσα από την φορολογική μεταρρύθμιση ο κύριος Χριστοδούλου επανέλαβε τις ανησυχίες της ΚΤ. Οι διαβεβαιώσεις πρόσθεσε που είχα από τον υπουργό Οικονομικών είναι ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχούμε. «Είναι θέμα πλέον εξελίξεων και πραγματικών δεδομένων και δεν θέλω να εκληφθεί από κανέναν ότι δημιουργώ χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία απόψεις ή δεδομένα, που μπορούν να εκληφθούν και ως κινδυνολογία». Εύχομαι, πρόσθεσε, οι εξελίξεις να επιβεβαιώσουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κυμανθεί γύρω στο 2,8%, όπως προέβλεψε το υπουργείο Οικονομικών.

«Εξακολουθούμε να έχουμε κάποιες έγνοιες» σημείωσε, «γύρω από αυτό το θέμα». Τέλος εν σχέση με την πορεία της οικονομίας το 2002 ο Διοικητής της ΚΤ εξέφρασε την βαθιά του ικανοποίηση. Παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 είπε ο κύριος Χριστοδούλου, η συμπεριφορά της κυπριακής οικονομίας – συγκριτικά – ήταν αρκετά ικανοποιητική έχοντας υπόψη – και πάλι συγκριτικά – την συμπεριφορά του συνόλου της διεθνούς οικονομίας και των επιμέρους οικονομιών άλλων χωρών κατέληξε ο κύριος Χριστοδούλου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη