You are here

Κτύπησαν κόκκινο τα κυπριακά ομόλογα

07/12/2010 10:42
Με τους ρυθμούς της ευρωπαϊκής περιφέρειας κινήθηκε τις τελευταίες βδομάδες το 10-ετές κυπριακό ομόλογο, στέλνοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας που με βάση τα σημερινά δεδομένα θα κληθεί να πληρώσει μέχρι 1% ψηλότερο επιτόκιο την επόμενη φορά που θα δανειστεί από τις διεθνείς αγορές. Τα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch αποτυπώνουν την έντονη ανησυχία που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές ομολόγων η κρίση στην Ιρλανδία αλλά και η υποβάθμιση της Κύπρου από τους Standard and Poor’s.

Οι αγορές ζητούν πλέον ψηλότερο επιτόκιο για να δανείσουν την Κύπρο εκτιμώντας ότι το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι πιστωτές είναι μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, η απόδοση των 10 ετών κυπριακών ομολόγων εκτοξεύθηκε χθες στο 5,23% από 4,4% που ήταν πριν ένα μήνα, καταγράφοντας αύξηση 0,86%.

Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου έχει ξεπεράσει πλέον αυτό της Ισπανίας, που θεωρείται ως μια από τις επόμενες χώρες που θα αναγκαστούν να προσφύγουν στο μηχανισμό στήριξης των χωρών της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10-ετούς Ισπανικού ομολόγου έφθασε χθες το 5,15%, του Πορτογαλικού το 5,93% και της Ιταλίας το 4,40%.

Οι αποδόσεις των αντίστοιχων ομολόγων των δύο χωρών που προσέφυγαν ήδη στο μηχανισμό στήριξης, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, φθάνουν το 11,62% και το 8,16%, αντίστοιχα.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών το ότι η απόδοση του κυπριακού ομολόγου αναρριχήθηκε απότομα τον τελευταίο μήνα, με πολύ πιο ταχείς ρυθμούς από ότι στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η αύξηση στο κόστος δανεισμού της Κύπρου, συγκρίνεται μόνο με την Ισπανία όπου η απόδοση αυξήθηκε κατά 0,79%. Στην Ιρλανδία η απόδοση αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα κατά 0,34%, ενώ στην Ελλάδα κατά 0,18%.

Το δεκαετές ομόλογο που εκδόθηκε το Φεβρουάριο από την Κυπριακή Δημοκρατία είχε επιτόκιο 4,70% και εάν η Κύπρος αποφασίσει να προχωρήσει σε νέο δανεισμό εκτιμάται πως θα καταβάλει γύρω στα €5-6 εκ. περισσότερα σε ετήσιους τόκους ανά €1 δισ. που δανείζεται.

Σύμφωνα με το Διευθυντή Διαχείρισης Κεφαλαίων της Marfin CLR, Χρίστο Καλογέρη, «η υποβάθμιση της οικονομίας σίγουρα φαίνεται να επηρέασε την Κύπρο σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι άλλες χώρες στην ΕΕ, ενώ αρνητικά επηρέασαν τα προβλήματα στην Ιρλανδία και την Ευρώπη γενικότερα». Όπως τόνισε, οι επενδυτές αναμένουν να δουν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών κρατώντας μια πιο επιφυλακτική στάση».

Ο κ. Καλογέρης υπογράμμισε ωστόσο τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για κάποιους επενδυτές, κυρίως για ταμεία συντάξεων. «Το ομόλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να δημιουργεί ευκαιρίες για κάποιους επενδυτές με τις σημερινές αποδόσεις ειδικότερα για τα ταμεία συντάξεων τα οποία βάσει αναλογιστικών μελετών πρέπει να έχουν κάποιες συνολικές αποδόσεις», είπε.

Από πλευράς υπουργείου, τονίζεται ότι η Κύπρος έχει καλύψει με την έκδοση του 5-ετούς ομολόγου τον Οκτώβριο μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών, και ότι το 2011 οι ανάγκες περιορίζονται στα €900 εκ.

Οι σχετικά μικρές ανάγκες που υπάρχουν ανοίγουν στην Κύπρο παράθυρο να βελτιώσει τη δημοσιονομική εικόνα, προτού προσφύγει ξανά σε δανεισμό στις διεθνείς αγορές το 2011.

Της Γεωργίας Χαννή