You are here

Κυνήγι κινεζικών επενδύσεων

12/11/2019 07:45

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού και τουριστικού προορισμού καθώς και χρηματοπιστωτικού, επιχειρηματικού και ναυτιλιακού κέντρου, που είναι μέλος της ΕΕ, και βρίσκεται σε μια σημαντική γεωστρατηγική θέση, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αναλύθηκαν στο επιχειρηματικό φόρουμ Κίνας – Κύπρου που διοργάνωσαν την Τρίτη, στην πόλη Γκουαγκτζού της Κίνας ο Κυπριακός Σύνδεσμος Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και το Συμβούλιο για την Προώθηση Επενδύσεων και Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας (CCPIT), στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει κατά την επίσκεψή του στην Κίνα.
 
Πρόκειται για το μεγαλύτερο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργάνωσε έως τώρα ο CIPA στο εξωτερικό με τη συμμετοχή 145 συνέδρων. Σε ομιλία του κατά την έναρξη του φόρουμ, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η Κύπρος και η Κίνα στηρίζουν τους ιστορικούς δεσμούς τους στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλεγγύη, ποιοτικά χαρακτηριστικά που δημιουργούν τη βάση για ισχυρές επιχειρηματικές συνεργασίες με επίκεντρο τον άνθρωπο και οδηγούν σε μεγαλύτερα αμοιβαία οφέλη. Υπογράμμισε ότι η κυπριακή Βουλή «είναι στο πλευρό σας, υποστηρίζοντας τις αξιέπαινες προσπάθειές σας να προωθήσετε το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των δυο χωρών μας και είναι έτοιμη να βοηθήσει τις προσπάθειές σας με όποιο τρόπο μπορεί».
 
«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός στις προσπάθειές μας για ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ Κίνας και Κύπρου και την ανάπτυξη των δυο οικονομιών μας γενικά», είπε ο κ. Συλλούρης. Υπογράμμισε πως η Κύπρος και το κοινοβούλιό της υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping «Μια Ζώνη-Ένας Δρόμος» και κατανοούν το όραμα και τις τεράστιες προοπτικές του. Δε είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Βουλή ανέλαβε την πρωτοβουλία για υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την Εθνική Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας πέρσι με ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία «Μια Ζώνη-Ένας Δρόμος» και τρόπους με τους οποίους τα δυο κοινοβούλια μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική τους συνεργασία σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε.
 
Επεσήμανε πως η συνεχής επέκταση της παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών αποτελεί μαρτυρία ότι η Κύπρος θεωρεί την Κίνα ως ένα πολύτιμο στρατηγικό εταίρο όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην οικονομική σφαίρα. Προσφέρονται νέες επενδυτικές ευκαιρίες και επιχειρηματικές συνεργασίες για Κύπριους και Κινέζους επιχειρηματίες σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων των υποδομών, της εκπαίδευσης, της έρευνας, της καινοτομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και του γεωργικού παράγοντα, σημείωσε.  
 
«Σήμερα γιορτάζουμε τη μετατροπή των φιλικών και στενών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών μας σε μια αναπτυσσόμενη διμερή οικονομική συνεργασία, με στόχο απτά αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Συγκεντρώσεις όπως αυτήν ανοίγουν τον δρόμο για νέες συνεργασίες, παραγωγικούς συνεταιρισμούς και μακροχρόνιες φιλίες. Και τελικά συμβάλλουν στην πρόοδο και ευημερία των λαών μας, που έχουν υψηλά προσόντα, εργάζονται σκληρά και είναι αξιόπιστοι, ιδιότητες που σίγουρα εκτιμούνται στο επιχειρηματικό περιβάλλον», είπε ο κ. Συλλούρης.
 
Σε ομιλία του ο Αντιπρόεδρος του CCPIT, Lu Pengqi, εξέφρασε μεταξύ άλλων των ελπίδα να υπάρξουν περαιτέρω διευκολύνσεις στην έκδοση θεωρήσεων για τους Κινέζους τουρίστες από την Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες που υπάρχουν για προώθηση κυπριακών προϊόντων όπως το χαλλούμι, το ελαιόλαδο, το κρασί και οι χυμοί φρούτων στην κινέζικη αγορά. Σε ότι αφορά τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στην Κύπρο είπε πως κινέζικες εταιρείες επικεντρώνουν τώρα την προσοχή τους όλο και περισσότερο σε αυτές σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι υποδομές, οι μεταφορές, τα λιμάνια και τα logistics.

Υπογράμμισε τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου ως ένα κέντρο ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική ενώ χαρακτήρισε την Κύπρο ως σημαντικό παίκτη στην κινέζικη πρωτοβουλία «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος».

Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CIPA, Νικόλα Θεοχαρίδη, με θέμα την Κύπρο ως ένα πρωτοπόρο και δυναμικό επιχειρηματικό κέντρο εντός της ΕΕ και από τον Θείο Παρπέρη της PwC Cyprus για το πλαίσιο κανονιστικών ρυθμίσεων και το ελκυστικό φορολογικό καθεστώς της Κύπρου και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν για εταιρείες και φυσικά πρόσωπα.

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων τεσσάρων εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο με θέμα «Κύπρος: Η πραγματική επιστροφή στις επενδύσεις».

Η κυπριακή αποστολή υπό τον Πρόεδρο της Βουλής επιστρέφει στην Κύπρο αύριο Τετάρτη.