You are here

Κύπρος: Επιτυχής η έκδοση στην Ευρώπη

13/02/2002 07:23
Αντλήθηκαν 550 εκ. Ευρώ

Με όπλο την ιδιαίτερα θετική αξιολόγηση του οίκου Fitch (Α+) και με δεδομένες τις καλές αξιολογήσεις των Standard and Poors (A) και Moody’s (A2) η Κύπρος ολοκλήρωσε χθες με επιτυχία τις προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, τα αντληθέντα κεφάλαια ξεπέρασαν το αρχικό μέγεθος της έκδοσης φθάνοντας τα 550 εκατομμύρια Ευρώ.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια που η Κύπρος κατέφυγε στις διεθνείς αγορές για να αντλήσει κεφάλαια. Το 1999 η Κύπρος εξέδωσε χρεώγραφα αξίας 280 εκατομμυρίων Ευρώ με αποπληρωμή το 2006.

Οι διευθυντές της φετινής έκδοσης Credit Suisse First Boston και Deutsche Bank, αφού αξιολόγησαν τα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας, την Ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά και τις αυξημένες πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, καθόρισαν τον τόκο των 10-ετών χρεωγράφων στο 5.5%.

Στην σχετική αποτίμηση συνέβαλε η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κάτω από το 3%, ο ικανοποιητικός ανάπτυξης όπως και η μείωση του πληθωρισμού.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή προηγούμενου δανείου και για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Σχολικών Εφορειών

Τα χρεώγραφα θα είναι εισηγμένα στο Λονδίνο. Της έκδοσης προηγήθηκαν παρουσιάσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης.