You are here

Μ. Νικολάτος: Εκτός νόμου και με νομικά κενά οι μισές πολιτογραφήσεις

16/04/2021 12:35

Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Μύρωνας Νικολάτος, παραδίδοντας το πόρισμα στον γενικό εισαγγελέα, σημείωσε ότι αποτελείται από 515 σελίδες και 3,500 σελίδες παραρτήματα τα οποία θα δημοσιοποιηθούν με το τελικό πόρισμα σε ενάμιση μήνα περίπου.

Στην ενδιάμεση έκθεση καλύπτονται και τα τρία σκέλη της εντολής δηλαδή:

Πρώτο, εάν υπάρχουν παρανομίες και παρατυπίες στη λειτουργία του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος από 2007 έως τις 17 Αυγούστου 2020

Δεύτερο, εάν υπάρχουν ενδεχόμενες ευθύνες για παρανομίες και παρατυπίες

Τρίτο, οι εισηγήσεις της επιτροπής για εξέταση του ενδεχομένου ανάκλησης κάποιων πολιτογραφήσεων.

Είπε επίσης ότι στην ενδιάμεση έκθεση καλύπτονται 2,478 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις για τα έτη 2007 – 2016 και 417 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις υψηλού κινδύνου μέχρι το 2020.

Δίνονται επίσης και στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις παράνομες πολιτογραφήσεις οι οποίες κατά τη γνώμη της Επιτροπής έγιναν κατ’ υπέρβαση του νόμου, οι οποίες, είπε είναι 51,81%. Δίνονται και εκείνες που είναι εντός του νόμου αλλά δεν πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που δόθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Νικολάτο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάτος ανέφερε ότι η Ερευνητική Επιτροπή εισηγείται να εξαταστεί το ενδεχόμενο αφαίρεσης διαβατηρίων από μερικές δεκάδες πολιτογραφηθέντων.

Σαββίδης: Δεν θα στήσουμε λαϊκό δικαστήριο

Θα τύχει ενδελεχούς μελέτης το ενδιάμεσο πόρισμα για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις και όταν η μελέτη ολοκληρωθεί, τότε θα δοθεί στη δημοσιότητα, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, παραλαμβάνοντας το πόρισμα από τον πρόεδρο και τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής.

Ακολούθως, διευκρίνισε ότι από την ενδιάμεση έκθεση θα αφαιρεθούν τα στοιχεία εκείνα τα οποία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν: Πρώτο, για σκοπούς προστασίας των ερευνών που ενδέχεται να ακολουθήσουν εφόσον διαφανεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων και δεύτερο, για σκοπούς προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστούν οι πιο πάνω παράμετροι. Αναγνωρίζω το ενδιαφέρον που προκαλεί η ενδιάμεση έκθεση σκοπός μας όμως δεν πρέπει να είναι οι όποιες ενδεχόμενες ποινικές υποθέσεις να οδηγηθούν σε λαϊκό δικαστήριο αλλά στο ποινικό δικαστήριο. Εκεί είναι που θα κριθεί η ενοχή των όσων ενέχονται», είπε.

Σημείωσε ότι για να επιτευχθεί τούτο, «το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την προστασία της διαδικασίας των ερευνών και την προστασία των πληροφοριών».

Ο Γενικός  σημείωσε επίσης ότι «είναι ένα πράγμα η δημόσια πληροφόρηση που πρέπει και οφείλουμε εκεί και οπού μας επιτρέπετε να δίνουμε προς τον πολίτη κι άλλο είναι η δημοσιοποίηση πτυχών των υποθέσεων που ενδεχομένως να επηρεάζουν την πορεία των αστυνομικών ανακρίσεων».

Ανέφερε ακόμα ότι «η υπερβολική δημοσιότητα σε κάποια θέματα πριν οδηγηθεί κάποιος ύποπτος στο δικαστήριο ομολογημένα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην έκβαση της υπόθεσης».

Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι με βάση τους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής το τελικό πόρισμα θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι την 6 Ιουνίου 2021. 

Της Ηρώς Ευθυμίου