You are here

Μ. Νικολάτος: Πόρισμα στήνουμε, όχι έκθεση ιδεών

14/04/2021 06:48

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς του μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις Παύλου Ιωάννου, τα περί διαφωνιών εντός της Επιτροπής, ο πρόεδρός της Μύρωνας Νικολάτος και εξηγεί τους λόγους της αναπροσαρμογής της προθεσμίας παράδοσης του ενδιάμεσου πορίσματος προς το Γενικό Εισαγγελέα.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Νικολάτος, απορρίπτει τον ισχυρισμό του κ. Ιωάννου ότι υπάρχει κακή διαχείριση «και του χρόνου και της μεθοδολογίας της εργασίας» μεταξύ των μελών της Επιτροπής.

«Τίθενται κάποια θέματα τα οποία συζητούνται στην Επιτροπή, γίνεται διαβούλευση με όλα τα μέλη και αποφασίζουμε από κοινού πως θα διατυπωθούν τα διάφορα ζητήματα. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές θέσεις αλλά συζητούνται μέχρι να βρούμε τη χρυσή τομή», είπε. Πρόσθεσε ότι «λειτουργεί κανονικά η τετραμελής Επιτροπή. Διαφορετικές απόψεις μπορεί να υπάρχουν αλλά λαμβάνονται αποφάσεις είτε ομόφωνα είτε δια πλειοψηφίας».

Σχετικά με τη δήλωση του κ. Ιωάννου, ότι το μέλος της Επιτροπής Κυριάκος Κυριάκου θεωρεί πως οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τις 6,744 κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών και συγγενών τους ήταν αποφάσεις της κυβερνήσεως και όχι εκτελεστές διοικητικές πράξεις, ο κ. Νικολάτος εξηγεί τα εξής: «Αυτό ήταν ένα νομικό θέμα το οποίο συζητήσαμε και ανταλλάξιμε αρκετές φορές απόψεις, πήραμε και νομικές συμβουλές τις οποίες εκφράζουμε στην ενδιάμεση έκθεση μας».

Διευκρινίζει περαιτέρω ότι «το ζήτημα αυτό είναι νομικό, δηλαδή το κατά πόσο η απόφαση κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης ενός αλλοδαπού επενδυτή είναι εκτελεστή διοικητική πράξη ή κατά πόσο είναι πράξη κυβερνήσεως (act de gouvernement). Συνεπώς εάν είναι πράξη κυβερνήσεως δεν ελέγχεται από τα δικαστήρια».

Σημειώνει επίσης ότι στο ενδιάμεσο πόρισμα καταγράφονται για το συγκεκριμένο θέμα οι θέσεις των μελών της Επιτροπής.

Θα ήμουν ευτυχέστερος εάν...

Όσον αφορά τα περί κακής διαχείρισης του χρόνου και της μεθοδολογίας της εργασίας, η απάντηση του κ. Νικολάτου είναι ότι «εάν είχαμε ένα project manager ο οποίος θα μας συμβούλευε πώς θα διαχειριστούμε καλύτερα το χρόνο μας θα ήμουν κι εγώ ευτυχέστερος αλλά δεν υπάρχουν κεφάλαια για να πάρουμε και project manager. Παρόλα αυτά έχουμε τρεις δικηγόρους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το συντονισμό και τη διαχείριση της εργασίας της Ερευνητικής Επιτροπής», είπε.

Αναφορικά με την επισήμανση ότι ο νόμος που κατά καιρούς διορίζονται οι Ερευνητικές Επιτροπές είναι απηρχαιωμένος, παρέπεμψε για απαντήσεις στη Βουλή και στο Γενικό Εισαγγελέα.

Ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή δεν δέχεται πιέσεις από κανένα υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει κανένας το δικαίωμα να μας πιέσει. Άλλωστε το ενδιάμεσο πόρισμα είναι δική μας αυτοδέσμευση».

Πέμπτη ή Παρασκευή το ενδιάμεσο

Αναφορικά με το χρόνο παράδοσης του πορίσματος είπε ότι, «θέλουμε να παραδώσουμε ένα ενδιάμεσο πόρισμα που να μην έχει λάθη γι’ αυτό γίνονται έλεγχοι ξανά και ξανά από όλα τα μέλη της Επιτροπής».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάτο, «Θεού θέλοντος» το ενδιάμεσο πόρισμα το οποίο ξεπερνά τελικά τις 500 σελίδες, θα παραδοθεί στο Γενικό Εισαγγελέα το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 16 Απριλίου.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται υποθέσεις από το 2007 που τέθηκε σε λειτουργία το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων μέχρι το 2016 καθώς επίσης και μερικές υποθέσεις υψηλού ρίσκου μέχρι το 2020.

Της Ηρώς Ευθυμίου