You are here

Με άσους στο μανίκι ο Γεωργιάδης

17/10/2017 06:35
Άσους έκρυβε στο μανίκι του ο Χάρης Γεωργιάδης κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών για τον προϋπολογισμό.

Ξεφεύγοντας από τις συνηθισμένες αριθμοκεντρικές αναφορές στα πλεονασματικά δημοσιονομικά μεγέθη, ο υπουργός οικονομικών εξήγγειλε ότι επίκειται απότομη μείωση του δημόσιου χρέους, παρέθεσε διοικητικές αλλαγές για μείωση της φοροδιαφυγής και άφησε μισάνοικτο παράθυρο για δημιουργία κακής τράπεζας.

Αντέχοντας, προς το παρόν, στις πιέσεις των κουρεμένων καταθετών, απέφυγε να εξαγγείλει μέτρα αποζημίωσης τους και κράτησε αποστάσεις από πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις που έφεραν την κυβέρνηση να μελετά αλλαγή των κριτηρίων για τα διαβατήρια.

Το δημόσιο χρέος

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για σημαντικές αποπληρωμές που θα γίνουν εντός των επόμενων εβδομάδων και ειδικότερα το Νοέμβριο, οι οποίες θα μειώσουν το δημόσιο χρέος σε επίπεδα κάτω του 100%.

Σε μια ανακοίνωση που κέντρισε την προσοχή, ανέφερε ότι σε δύο εβδομάδες το δημόσιο χρέος, θα μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ και θα περιοριστεί γύρω στο 98%-99% του ΑΕΠ.

Η εξέλιξη διαψεύδει τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εκτιμούσε ότι θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για τη μείωση του χρέους σε επίπεδα κάτω του 100% και που προέβλεπε συγκεκριμένα, ότι η Κύπρος θα χρειαζόταν άλλα δύο χρόνια για να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις πιο χρεωμένες χώρες στον κόσμο.

Για τον υπουργό οικονομικών η εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη καθώς όπως είπε, είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού και προγραμματισμού που έχει να κάνει κυρίως, με την αποπληρωμή δανείου προς την Κεντρική Τράπεζα.

Αν και πριν από μήνες, το κράτος είχε φτάσει κοντά σε συμφωνία με την ΚΤ για την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων έναντι μείωσης του χρέους, σήμερα φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί από το συγκεκριμένο βάρος χωρίς την ανάγκη παραχώρησης κρατικής περιουσίας, που η ΚΤ στο παρελθόν είχε αποτιμήσει σε πολύ χαμηλότερη αξία απ’ ότι το κτηματολόγιο.

Η ανακοίνωση για την επικείμενη μείωση του δημόσιου χρέους κάτω του 100% του ΑΕΠ, αφήνει περιθώριο προσδοκιών για πιο θετικές μελλοντικές εκτιμήσεις και προβλέψεις εκ μέρους τόσο του ΔΝΤ όσο και των ευρωπαϊκών αρχών σε σχέση με τα δημοσιονομικά της χώρας.

Πέραν της ανακοίνωσης για μείωση του χρέους, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε επίσης, την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το 2018 και θα μπορεί πλέον να δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από τις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτής της προοπτικής όπως διαφαίνεται, εντάσσεται και η απόφαση να μην προβεί το κράτος σε άλλη έκδοση χρέους εντός του 2017, γεγονός που επίσης δημιουργεί προσδοκίες για τις επικείμενες αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης σε σχέση με την Κύπρο.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για επάρκεια ρευστών διαθεσίμων για τους επόμενους μήνες, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο, το μήνυμα ότι το κράτος δεν επείγεται για εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, τουλάχιστον προς το παρόν.

Αλλαγές για φοροδιαφυγή

Ανάμεσα στις αναφορές που προκάλεσαν αίσθηση είναι οι σκέψεις της κυβέρνησης για υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος και η υποχρεωτική χρήση πιστωτικής μηχανής από όλους τους εμπορευόμενους, ως μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Αν και η βουλή έχει παραχωρήσει αρκετά εργαλεία στο τμήμα φορολογίας με σκοπό την ενίσχυση της φοροεισπρακτικής του ικανότητας και ενώ, οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν για τις συνεχείς προσπάθειες και τους ελέγχους για πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση φαίνεται να εντοπίζει την ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι στόχοι των φορολογικών εισπράξεων σύμφωνα και με τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν φαίνεται επιτυγχάνονται καθώς, μεγάλα ποσά παραμένουν ανείσπρακτα και οι οφειλές στο τμήμα φορολογίας παραμένουν βουνό, φτάνοντας συνολικά τα €2.1 δισ.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθέτησης περαιτέρω μέτρων στα θέματα φοροδιαφυγής ελπίζοντας να ενισχύσει τα έσοδα από αυτό τον τομέα, με μέτρα όπως αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός.

Οι σκέψεις ωστόσο, βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο και είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθούν τελικά, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν απτά στοιχεία αναφορικά με την προοπτική της απόδοσής τους.

Κακή τράπεζα

Κατά τη χθεσινή του παρουσία στη βουλή ο κ. Γεωργιάδης άφησε παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας κακής τράπεζας ή μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην οποία θα μπορούσαν να διοχετευθούν και εξυπηρετούμενα δάνεια προς διαχείριση.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τόσο η Ελληνική Τράπεζα, όσο και Τράπεζα Κύπρου αλλά και ο Συνεργατισμός, έχουν προβεί σε διευθετήσεις σε σχέση με την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κακής τράπεζας εκ μέρους του κράτους για το σκοπό αυτό, φαντάζει πλέον πιο απομακρυσμένο, χωρίς να έχει αποτελέσει ποτέ λύση την οποία η κυβερνητική πλευρά είχε δείξει να προτιμά.

Ιδιαίτερα μάλιστα, μετά και τις χθεσινές επιφυλάξεις που έχει εκφράσει ο υπουργός οικονομικών για την πιθανότητα μια τέτοια εταιρεία να εκληφθεί ως ευκαιρία για να «φορτωθεί ο λογαριασμός στους φορολογούμενους» κατά την έκφραση του.

Κλειστή πόρτα στους κουρεμένους

Από την άλλη, ο κ. Γεωργιάδης δεν επεφύλαξε καμία έκπληξη σε ότι αφορά τη στάση του κράτους απέναντι στους κουρεμένους καταθέτες και στα μέλη κουρεμένων ταμείων προνοίας καθώς ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε άλλη στήριξη πέραν των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί θα εξαρτηθεί από το πώς διαμορφώνονται οι δυνατότητες του κράτους.

Εντύπωση προκαλεί και η αναφορά του κ. Γεωργιάδη σε σχέση με τη διατήρηση του σχεδίου κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης επιχειρηματιών και επενδυτών.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για αναθεώρηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή στο σχέδιο, παρά μόνο για τη διαχείριση και την προβολή του, θέτοντας κατά κάποιο τρόπο όριο στις εξωτερικές παρεμβάσεις σε σχέση με το σχέδιο που προσελκύει ποικίλα σχόλια ιδιαίτερα από το εξωτερικό.

Της Μαρίας Χαμπή