You are here

Με επιδείνωση στο 2022 οι οικονομικές προσδοκίες

28/01/2022 11:14

Επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον πρώτο μήνα του 2022, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο επιδεινώθηκε κατά 2,4 μονάδες σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2021, υποχωρώντας στις 108 μονάδες από 110,4 μονάδες.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η επιδείνωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στην αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, στην υποχώρηση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο.

Η αποδυνάμωση του κλίματος στις υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα δυσμενέστερων αξιολογήσεων για τον κύκλο εργασιών κατά το τελευταίο τρίμηνο και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.

Στο λιανικό εμπόριο οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικότερα τις πρόσφατες πωλήσεις τους, με αποτέλεσμα την υποχώρηση του κλίματος.

Συγκριτικά με το Δεκέμβριο, οι επιχειρήσεις στις κατασκευές αξιολόγησαν ευνοϊκότερα τα υπό εξέλιξη έργα τους, οδηγώντας σε άνοδο του κλίματος στον τομέα.

Στη μεταποίηση το κλίμα παρέμεινε σταθερό στα ελαφρώς αρνητικά επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο συνδέεται κυρίως με (α) ενίσχυση των προθέσεων των καταναλωτών σχετικά με δαπάνες για μεγάλες αγορές και (β) προς τα πάνω αναθεώρηση των προσδοκιών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι η αβεβαιότητα ανάμεσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Κύπρο σημείωσε άνοδο τον Ιανουάριο. Οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών για την πορεία των τιμών κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας ανοδικές πιέσεις.

Τα στοιχεία για το δείκτη έχουν αναθεωρηθεί λόγω αναπροσαρμογής του μακροχρόνιου μέσου όρου και της μακροχρόνιας διακύμανσης.

Της Γεωργίας Χαννή