You are here

Με ερωτηματικό για τους μισθούς δημοσίων ο προϋπολογισμός 2020

17/09/2019 06:16

Ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου τίθεται την Τετάρτη ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2020 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2020-2022 εν μέσω αβεβαιότητας για την κατάληξη των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν τους μισθούς στο δημόσιο.

Ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται ότι θα είναι πλεονασματικός, καθώς η παρατηρούμενη επιβράδυνση της οικονομίας και το αβέβαιο εξωγενές περιβάλλον, αντισταθμίζονται από την αυξημένη ροή εσόδων από το ΓεΣΥ και τις κατασκευές.

Πρόκειται για τον τελευταίο προϋπολογισμό που θα καταθέσει ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης πριν αποχωρήσει, όπως δήλωσε, από το κυβερνητικό σχήμα.

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε στη StockWatch ότι ο προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός.

«Όλοι οι δείκτες και παραδοχές, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, η ανεργία και το δημόσιο χρέος, συνεχίζουν σε θετική πορεία και το 2020», τονίζει.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «βασικός δημοσιονομικός κίνδυνος είναι οι δικαστικές διαδικασίες σε σχέση με τους μισθούς στο δημόσιο τομέα».

Στο ανώτατο δικαστήριο εκκρεμούν οι εφέσεις της κυβέρνησης κατά της πρωτόδικης απόφασης για επιστροφή των αποκοπών που επέβαλε στο δημόσιο τομέα την περίοδο της κρίσης.  Αν επιστραφούν οι αποκοπές σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους αναδρομικά, το κόστος για το κράτος υπολογίζεται ότι θα φτάσει από €844 εκ. μέχρι €3 δισ., αναλόγως του ποιους επηρεάζει.

Σε τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί δημόσια, να προωθήσει νομοσχέδια για αλλαγή του Συντάγματος και επιβολή ισότιμων αποκοπών.

Οι πληροφορίες που συνέλεξε από τα υπουργεία η StockWatch αναφέρουν ότι ο προϋπολογισμός δίνει έμφαση σε σημαντικά αναπτυξιακά έργα, όπως ο δρόμος Πόλις-Πάφου, ο δρόμος Λεμεσού-Σαϊττά και ο περιμετρικός Λευκωσίας.

Στα μεγάλα έργα ξεχωρίζει και το νέο κτίριο της βουλής, ωστόσο λόγω της εμπλοκής που προέκυψε το έργο θα επαναπροκηρυχθεί, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει ουσιαστικά τον προϋπολογισμό του 2020.

Ο προϋπολογισμός 2020 έχει καταρτιστεί σε συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης.  Σύμφωνα το στρατηγικό σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής, σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο 3,2%, ενώ για τα έτη 2021 και 2022 υπολογίζεται στο 3.0% αντίστοιχα.

Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αποδίδεται κυρίως στον τουρισμό που δέχεται πιέσεις λόγω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος.  Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι τουριστικές αφίξεις σημειώνουν οριακή μείωση 0,1% το επτάμηνο του 2019 έπειτα από τη σημαντική αύξηση 7,8% που επιτεύχθηκε το 2018.  Μείωση 3,1% σημειώνεται και στα τουριστικά έσοδα τους πρώτους έξι μήνες του έτους έναντι αύξησης 2,7% το 2018.

Πιέσεις δέχεται και ο τομέας διεθνών υπηρεσιών ενώ επιβράδυνση παρατηρείται και στην κατανάλωση.

Προς το παρόν, την οικονομική ανάπτυξη συντηρεί ο κατασκευαστικός τομέας, που παρουσιάζει αλματώδη μεγέθυνση λόγω ξένων επενδύσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Παρά την επιβράδυνση η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται και να βρίσκεται στα πιο χαμηλά επίπεδα από το 2019, υποχωρώντας στο 7%.  Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί γύρω στο 6% το 2020, ακολούθως το 2021 να περιορισθεί στο 5.5% και το 2022 να μειωθεί περαιτέρω στο 5%.

Η μείωση της ανεργίας και η σχετικά υψηλή οικονομική ανάπτυξη δεν έχουν την αναμενόμενη επίδραση στον πληθωρισμό, που τους τελευταίους μήνες είναι αρνητικός.

Ο πληθωρισμός για το 2020 προβλέπεται να κυμανθεί στο 1.2%, ενώ για τα έτη 2021 και 2022 προβλέπεται να ανέλθει στο 1.5% αντίστοιχα.

Της Γεωργίας Χαννή