You are here

Με ρυθμούς δημοσίου η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

11/12/2018 06:13

Για το 2019 μετατίθεται η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα με την κυβέρνηση να ποντάρει στη διαμορφούμενη αλλά αμφιταλαντευόμενη συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα για ψήφιση τους από τη βουλή.

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τάχιστη προώθηση τους στη βουλή, τα νομοσχέδια  βρίσκονται ενώπιον του υπουργείου οικονομικών ενώ ακόμη να περάσουν από νομοτεχνικό έλεγχο.

Λειτουργός του υπουργείου οικονομικών ανέφερε στη StockWatch ότι τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου αναμένεται να προωθηθούν αρχές του 2019.

Ερωτηθείς εάν έχουν περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο, ο λειτουργός του υπουργείου απάντησε όχι, ενώ υπό συζήτηση είναι και ο αριθμός των νομοσχεδίων που τελικά θα προωθηθούν.

«Τα νομοσχέδια θα προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», σημειώνει.

Τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί που περιλαμβάνονται στο πακέτο μεταρρύθμισης ρυθμίζουν θέματα κινητικότητας υπαλλήλων στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων καθώς και τις αυξήσεις στο κρατικό μισθολόγιο στη βάση σύνδεσης τους με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υπηρεσία καταγράφηκε αρχικά ως δέσμευση της Κύπρου στο μνημόνιο που υπογράφτηκε με την τρόικα το 2013.

Η μεταρρύθμιση του δημοσίου ήταν μάλιστα στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη πριν τις εκλογές του 2013, αναφέροντας την στο πακέτο νομοσχεδίων που είχε «έτοιμα» για αλλαγές στο κράτος.

Τα αρχικά νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, είχαν κατατεθεί στη βουλή το καλοκαίρι του 2015, επιστρέφοντας στη νομική υπηρεσία για λεπτομερή νομοτεχνικό έλεγχο κατόπιν απαίτησης του νομοθετικού σώματος.

Αφού επανακατατέθηκαν και έφτασαν ενώπιον της ολομέλειας της βουλής, καταψηφίστηκαν από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλληλεγγύης στα τέλη του 2016, στη βάση των αξιώσεων κομμάτων της αντιπολίτευσης για μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2016 τα κόμματα καταψήφισαν πέντε εκ των έξι νομοσχεδίων που αφορούσαν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, εξαιρουμένου ενός που αφορούσε τις αποσπάσεις και την εναλλαξιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο πέρασε από τη βουλή λίγους μήνες αργότερα.

Μετά την απόρριψη των νομοσχεδίων, το Μάρτιο του 2017, η κυβέρνηση άνοιξε κύκλο επαφών με τα κόμματα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συναίνεση για την προώθηση και ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, ενσωματώνοντας παράλληλα σε αυτά, εισηγήσεις των κομμάτων.

Τον Απρίλιο, ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε ότι δύο νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας αναμένεται να κατατεθούν στη βουλή μετά το καλοκαίρι.

Της Γεωργίας Χαννή