You are here

Μεγάλες τρύπες στα οικονομικά των δήμων

25/09/2020 07:24

Μεγάλες τρύπες που αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους δημότες άνοιξε η πανδημική κρίση στα οικονομικά των δήμων.

Οι εκπτώσεις στις φορολογίες και στα τέλη που έσπευσαν να προσφέρουν σε επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας αλλά και τα φορολογικά έσοδα που απώλεσαν από τον τουρισμό στερούν εκατομμύρια από τους προϋπολογισμούς των μεγάλων δήμων.

Ο ανώτερος λειτουργός της ένωσης δήμων Χριστόδουλος Ρουσιάς, ανέφερε ότι η εισήγηση τους προς όλους τους δήμους, η οποία δεν είναι δεσμευτική αποσκοπεί στην ομοιόμορφη μείωση σε μια σειρά φορολογιών όπως, μειώσεις δικαιωμάτων και τελών σε επιχειρήσεις με υποχρεωτική αναστολή εργασιών, άδεια χρήσης μέρους πεζόδρομου, πλατείας κτλ για σκοπούς υπαίθριας εστίασης και δικαιώματα (ενοίκια) χρήσης δημοτικών υποστατικών και χώρων.

Σε έντονο ύφος, ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι τα συγκεκριμένα έσοδα που θα χαρίσουν οι δήμοι δεν θα  ανακτηθούν με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί περαιτέρω η ποιότητα ζωής του δήμου και κατ’ επέκταση των δημοτών.

«Ο δήμος Στροβόλου, από αυτή την ιστορία θα χάσει €2 εκ., άρα ο προϋπολογισμός μας για το 2021 θα είναι στη βάση αυτών δεδομένων που αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε αυτά που πρέπει στον κόσμο» υπέδειξε.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «για τα σκύβαλα εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε πενταπλάσιες χρεώσεις από ότι μας στοίχιζε ο Κοτσιάτης.  Είχαμε προγραμματίσει να επιβάλλουμε αυξήσεις αλλά το αναβάλλαμε, αυτό όμως στοιχίζει για όλα τα δημαρχεία επιπλέον χρήματα ενώ το ποσοστό της εισπραξιμότητας μειώνεται. Για εμάς το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ο τέλος θεάματος, διότι τα δυο σινεμά της Λευκωσίας είναι στο δήμο μας, άρα χάνουμε λεφτά επίσης χάνουμε λεφτά από το ΓΣΠ επειδή δεν πάει ο κόσμος στο ποδόσφαιρο, από το δημοτικό θέατρο από τη σχολή τυφλών. Από όλα αυτά ο δήμος μας χάνει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση διότι απέρριψε το αίτημα της ένωσης δήμων για επιπλέον επιχορήγηση των δήμων λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «οι προϋπολογισμοί των δήμων παραμένουν μνημονιακοί από το 2013 όταν είχε μειωθεί η κρατική χορηγία ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης».

Διευκρίνισε ότι «τα έσοδα του δήμου Στροβόλου το 2019  κυμάνθηκαν στα €9 εκ. φέτος θα είναι μειωμένα κατά €2εκ.».

Ο δήμος Λευκωσίας, μετά από πρωτοβουλίες που ανέλαβε το δημοτικό συμβούλιο περιόρισε τη μείωση στο ένα περίπου εκατομμύριο, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του δήμου.

«Για το 2020 είχε εγκεκριμένα έσοδα €36,1 εκ. σε σχέση με τα €34,4 εκ. το 2019».

Όσον αφορά τη μείωση των εσόδων αρχικά προϋπολογίστηκε στα €4,4 εκ. Ύστερα όμως από κάποιες ενέργειες στις οποίες προέβηκε ο δήμος (διάφορες εξοικονομήσεις στο πάγιο ενεργητικό, αναστολή προσλήψεων, αναστολή εκδηλώσεων, συνεδρίων κτλ ) κατάφερε τη μείωση των εξόδων του κατά €2,6 εκατ. 

Έτσι, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό από €2,3 εκ. που ήταν αρχικά έπεσε στο €1,7 εκ.

Μεταξύ άλλων, η μείωση των εσόδων αφορά σε εκπτώσεις:

1.        Στον κτηματικό και επαγγελματικό φόρο

2.        Στα τέλη σκυβάλων (επιχειρήσεις, επαγγελματικά υποστατικά που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους την περίοδο του διατάγματος, υφιστάμενες εκπτώσεις, μη επιβολή αύξησης)

3.        Στις άδειες επαγγελματικών υποστατικών

4.        Στις άδειες πλανοδιοπώλησης

5.        Στις άδειες υπαίθριας εστίασης

6.        Σε ενοίκια (δεν έγινε χρέωση στα ενοίκια υποστατικών του Δήμου τα οποία παρέμειναν κλειστά λόγω του διατάγματος).

Σημείωσε ότι ο δήμος Λευκωσίας, λόγω των περιοριστικών μέτρων απώλεσε σημαντικά έσοδα (κυρίως την περίοδο του lockdown) από τους χώρους στάθμευσης και τους σταθμομετρητές οδών. Επίσης με στόχο τη στήριξη των καλλιτεχνών παραχωρεί δωρεάν τους πολιτιστικούς του χώρους σε καλλιτέχνες. Συνεπώς μια μείωση στα έσοδά του προέρχεται και από αυτό το γεγονός, επεσήμανε.

Ο δήμος Πάφου σύμφωνα με το δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος, θα έχει απώλειες της τάξης των €6 εκ. από τις μειώσεις των φόρων και τελών αλλά και την απώλεια εσόδων από την εκμετάλλευση των παραλιών, των τελών διανυκτέρευσης και άλλων εσόδων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Στη Λάρνακα το σύνολο των εσόδων το 2019 από φορολογίες ήταν €23 εκ. ενώ φέτος θα μειωθούν στα  €17- €18 εκ. συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων.

Ο δήμος Παραλιμνίου υπολογίζει ότι τα έσοδα του από τις φορολογίες θα μειωθούν στο 50% σε σχέση με πέρσι δήλωσε ο δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλλης. Δηλαδή είπε από €10 εκ. το 2019 θα μειωθούν στα €5 εκ. λόγω των εκπτώσεων στις διάφορες επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από τα περιοριστικά μέτρα αλλά και τη μείωση των εσόδων από την εκμετάλλευση των παραλιών, των τουριστικών περιπτέρων και άλλων υπηρεσιών

Ο δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπολογίσουν για την ώρα το ποσό που θα εισπράξουν διότι δεν γνωρίζουν πόσοι θα ανταποκριθούν και θα πληρώσουν τους φόρους τους ή πόσες ενστάσεις θα υποβληθούν.

Το 2019, είπε ότι συνολικά από τους δύο βασικές φορολογίες εισέπραξε  €756 χιλ. από την ακίνητη ιδιοκτησία και από τα σκύβαλα €1,6 εκ.

Ο κ. Κυριάκου, κάκισε και αυτός το τεράστιο κόστος που πληρώνουν οι δήμοι για τα σκύβαλα, λέγοντας ότι όταν τα μετέφεραν στον Κοτσιάτη πλήρωναν €9 τον τόνο ενώ τώρα πληρώνουν €40 τον τόνο. Δηλαδή το κόστος είναι σχεδόν πέντε φορές περισσότερο, όπως είπε.

Ο δήμος Αραδίππου, πριν ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού προϋπολόγισε ότι θα εισπράξει €6,5 εκ. ενώ μετά την πανδημική κρίση αναμένει ότι θα εισπράξει γύρω στα €5,5 εκ.

Ο δήμαρχος της πόλης Ευάγγελος Ευαγγελίδης, διευκρίνισε ότι το 2019 από φόρους και τέλη εισέπραξαν €7 εκ.

Της Ηρώς Ευθυμίου