You are here

Μεγαλώνει το business με διαβατήρια

27/02/2018 06:55

Σεΐχηδες, δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες και γόνοι πλούσιων οικογενειών περιλαμβάνονται στη λίστα με τα ονόματα των επενδυτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί κυπριακό διαβατήριο στο πλαίσιο του σχεδίου κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης.

Ο αριθμός διαβατηρίων που έχουν παραχωρηθεί σε επενδυτές συνεχίζει να αυξάνεται και η ροή επενδύσεων προς την Κύπρο μέσω του σχεδίου δείχνει να εντείνεται το 2017 και το 2018.

Το ενδιαφέρον παραμένει έντονο με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις να έχουν φτάσει στο ψηλότερο σημείο το 2017, στις 503 ενώ ήδη, έχουν παραχωρηθεί 47 διαβατήρια το 2018 στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου.

Το μεγάλο «μπουμ» στην παραχώρηση διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές, όπως δείχνουν στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών, έγινε το 2014 όταν οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις έφτασαν για πρώτη φορά σε τριψήφιο αριθμό στις 214.

Συνολικά έχουν παραχωρηθεί πέραν των 1,6 χιλ. διαβατηρίων σε επενδυτές ενώ, άλλα τόσα διαβατήρια εκδόθηκαν κατ’ εξαίρεση, για άτομα των οικογενειών των επενδυτών.

Το υπουργείο εσωτερικών έχει παραχωρήσει επίσης κατάλογο γραφείων τα οποία ασχολούνται με τον χειρισμό αιτήσεων που ενδιαφέρονται για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου μέσω του σχεδίου που παρέχει το κράτος.

Στον μακρύ κατάλογο περιλαμβάνονται δικηγορικά γραφεία, νομικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων και σύμβουλοι διαχείρισης επενδύσεων, επενδυτικές εταιρείες και εταιρείες ανάπτυξης γης, οι μεγαλύτεροι ελεγκτικοί οίκοι και μικρότερα ελεγκτικά γραφεία.

Εντοπίζονται μάλιστα, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Στον κατάλογο παρουσιάζονται μεταξύ άλλων ονόματα όπως η Deloitte Limited, η Ernst & Young Cyprus Ltd, η KPMG Limited, η PwC Ltd, τα δικηγορικά γραφεία «Νίκος Χρ. Αναστασιάδη» και «Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες ΔΕΠΕ», ο όμιλος εταιρειών Λεπτός και η εταιρεία Pafilia Property Developers Ltd, οι εταιρείες Coast & Hills Development Ltd, η Crowe Horwarth και η εταιρεία Fiduciana Trust (Cyprus).

Τόσο το μέγεθος όσο και ο μεγάλος αριθμός των εταιρειών από διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, που ασχολούνται με τον χειρισμό και την προώθηση αιτήσεων κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης, καταδεικνύουν το εύρος των επιχειρηματικών τομέων που συνδέονται με τη συγκεκριμένη πολιτική.

Τα μέλη της επιτροπής εσωτερικών αναμένουν περαιτέρω ενημέρωση όσον αφορά και το μερίδιο της «πίτας» που αναλογεί στο κάθε γραφείο.

Τρανταχτά ονόματα στον κατάλογο των επενδυτών

Η παραχώρηση διαβατηρίων στους επενδυτές γίνεται μέσω της έγκρισης ομαδικών σχεδίων επενδύσεων. Ο αριθμός τέτοιων σχεδίων που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής, φτάνουν τα 115 και στο κάθε σχέδιο περιλαμβάνονταν ονόματα 4-24 ατόμων ή αιτούντων.

Τα πλείστα ονόματα φαίνεται να είναι ρωσικής προέλευσης ενώ περιλαμβάνονται και αρκετά ονόματα ασιατών αλλά και αράβων επενδυτών και επενδυτριών.

Τα ονόματα των επενδυτών δόθηκαν στη βουλή και η αναζήτηση για τυχαία επιλεγμένα ονόματα δίνει κάποιες ενδείξεις για το προφίλ των νέων κατόχων κυπριακών διαβατηρίων.

Από τους πρώτους επενδυτές που έλαβαν κυπριακό διαβατήριο στη βάση του συγκεκριμένου σχεδίου είναι και ο Rafael Akopov, πρώην γενικός διευθυντής του ρωσικού εκδοτικού οίκου Prof Media.

Επίσης, στη λίστα συγκαταλέγεται ο Dmitry Zimin, ιδρυτής ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την επιστήμη και την εκπαίδευση στη Ρωσία «The Dynasty Foundation» και πρόεδρος της Vimpelcom Inc. της οποίας το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας Beeline είναι από τα μεγαλύτερα στη Ρωσία.

Εντοπίζεται ακόμα, το όνομα του Tribert Ayabatwa του νούμερο ένα καπνοβιομήχανου της Αφρικής. Ο βιομήχανος από τη Ρουάντα είναι ο ιδρυτής και ο κύριος μέτοχος της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της αφρικανικής ηπείρου.

Επιπρόσθετα, στους επενδυτές που έχουν αποκτήσει την κυπριακή ιθαγένεια περιλαμβάνεται ο σαουδάραβας σεΐχης Abdulrahman Mahfouz ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κύπρο το καλοκαίρι του 2014 αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρείες, επίσκεψη κατά την οποία συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ανάμεσα στα γυναικεία ονόματα του καταλόγου, είναι η Yulia Guryeva, κόρη του ρώσου δισεκατομμυριούχου Andrey Guryev και σύζυγος του επικεφαλής επενδυτικών ταμείων Alexei Motlokhov, καθώς επίσης και η εγγονή του Andrey Guryev, Valeriya Guryeva.

Στο τελευταίο ομαδικό σχέδιο επενδύσεων που περιλαμβάνει ο κατάλογος του ΥΠΕΣ, βρίσκεται και το όνομα του Alexander Krasnenkov, προέδρου του ΔΣ της εταιρείας JSC Northgas.

Το σχέδιο κατ΄εξαίρεση πολιτογραφήσεων έχει κατά καιρούς προκαλέσει αρνητικά σχόλια στο εξωτερικό με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αναπροσαρμόσει τον τρόπο προώθησης του.

Της Μαρίας Χαμπή