You are here

Μείωση 0,5% στην παραγωγικότητα

26/07/2012 15:28
Μείωση σε ποσοστό 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, παρουσίασε η παραγωγικότητα εργασίας για το σύνολο της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Κέντρο Παραγωγικότητας στο Δελτίο Τριμηνιαίων Στατιστικών Παραγωγικότητας.

Η μείωση της Παραγωγικότητας Εργασίας αντικατοπτρίζει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από μείωση του επικερδώς απασχολούμενου πληθυσμού κατά 0,2%. Η Παραγωγικότητα Εργασίας για το σύνολο της οικονομίας, μετρούμενη ως ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας, το τέταρτο τρίμηνο του 2011 παρουσίασε μηδενική μεταβολή σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, αφού οι συνολικές ώρες εργασίας παρουσίασαν ισόποση μείωση με το ΑΕΠ (0,7%).

Τη μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγικότητα εργασίας, παρουσίασε ο τομέας των κατασκευών με την παραγωγικότητα, μετρούμενη τόσο ως Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) ανά απασχολούμενο όσο και ως ΑΠΑ ανά ώρα εργασίας, μειώθηκε κατά 10,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), ο ρυθμός μεταβολής της Παραγωγικότητας Εργασίας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) που παρουσίασε η Κύπρος το 4ο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 (0,4%) είναι από τους χαμηλότερους μεταξύ των 27 χωρών μελών.

Η Ελλάδα και η Ισπανία, που είναι χώρες με παρόμοια με την Κύπρο οικονομική δομή, δηλαδή στηρίζονται στις υπηρεσίες και τον τουρισμό, παρουσιάζουν το 4ο τρίμηνο του 2011 θετικούς ρυθμούς μεταβολής της Παραγωγικότητας Εργασίας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο), συγκεκριμένα 1,0% και 2,9% αντίστοιχα. Η Μάλτα, που επίσης στηρίζεται στις υπηρεσίες και τον τουρισμό, παρουσιάζει το 4ο τρίμηνο του 2011 χαμηλότερο ρυθμό μεταβολής της Παραγωγικότητας Εργασίας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) από αυτό της Κύπρου, συγκεκριμένα 2,2%.