You are here

Μειώθηκαν κατά 50% οι ακάλυπτες το 2003

25/07/2003 12:58
Αποτελεσματικός και ευεργετικός για την οικονομία, αποδεικνύεται ο νόμος για την καταπολέμηση της μάστιγας των ακάλυπτων επιταγών. Πέντε μήνες μετά την επίσημη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, η μείωση που σημειώθηκε στους πρώτους πέντε μήνες λειτουργίας του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών για Εκδότες Ακάλυπτων Επιταγών, είναι πολύ σημαντική και αγγίζει το 50%, σε σύγκριση με την αντίστοιχή περίοδο του 2002.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου, 2003, είχαν επιστραφεί για περισσότερες από μία φορά από τις τράπεζες και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, 22.760 επιταγές συνολικής αξίας £18,9 εκ. Κατά την αντίστοιχή περίοδο του 2002 είχαν επιστραφεί 49.260 επιταγές συνολικής αξίας £36,8 εκ. Δηλαδή παρατηρείται μια μείωση της τάξης του 54% στον αριθμό των επιταγών και του 49% στην αξία των επιταγών. Διευκρινίζεται ότι οι πιο πάνω αριθμοί δεν αναφέρονται στις επιταγές που έχουν καταχωρηθεί στο ΚΑΠ ως ακάλυπτες αλλά αφορούν όλες τις επιταγές που επιστράφηκαν απλήρωτες πέραν της μιας φοράς.

Η Κεντρική Τράπεζα με σχετική ανακοίνωση της εκφράζει την ικανοποίησή της από την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας ότι «το Αρχείο έχει λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας στην έκδοση ακάλυπτων επιταγών» και διευκρινίζοντας πως τα στοιχεία δίνονται στην ΚΤ από τις τράπεζες.

Αναφέρεται επίσης, πως έχει παρατηρηθεί μια σημαντική μείωση στον αριθμό των επιταγών που επιστρέφονται απλήρωτες, ενδεικτικό του γεγονότος ότι το Αρχείο έχει λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας στην έκδοση ακάλυπτων επιταγών.