You are here

Μειώθηκε η φορολόγηση τόκων εταιρικών χρεογράφων

14/06/2019 12:29

Μείωση της φορολόγησης των τόκων που αποφέρουν τα εταιρικά χρεόγραφα, ψήφισε η βουλή.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της επιτροπής οικονομικών, με την τροποποίηση του περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας νόμου, η έκτακτη αμυντική εισφορά που παρακρατείται από τόκους που φέρουν τα εταιρικά χρεόγραφα μειώνεται από 30% σε 3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και αναφορές που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι τόκοι που λαμβάνονται από πιστοποιητικά αποταμιεύσεως της κυπριακής κυβέρνησης, χρεόγραφα αναπτύξεως της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και από ταμεία προνοίας ή από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπόκεινται σε έκτακτη εισφορά για την άμυνα σε ποσοστό 3%.

Από την άλλη, ο τόκος από εταιρικά χρεόγραφα υπόκειται σε έκτακτη εισφορά για την άμυνα  σε ποσοστό 30%.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται, με τις νέες ρυθμίσεις ευθυγραμμίζεται η φορολόγηση των τόκων εταιρικών χρεογράφων με τη φορολόγηση των τόκων κρατικών ομολόγων, ώστε να τυγχάνουν της ίδιας φορολογικής μεταχείρισης.

Εταιρικά χρεόγραφα για ρευστότητα, αντί δανεισμό

Το υπουργείο εκτιμά ότι το εν λόγω μέτρο θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να εκδίδουν εταιρικά χρεόγραφα για σκοπούς άντλησης ρευστότητας, αντί να προβαίνουν σε δανεισμό από πιστωτικά ιδρύματα, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα για επενδύσεις σε αυτής της μορφής χρεόγραφα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς σημείωσε ότι το κόμμα τοποθετείται αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις είναι αποσπασματικές και δεν αγγίζουν τις πραγματικότητες, αγνοώντας τον απλό φορολογούμενο κόσμο.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε ότι το κόμμα θα τηρήσει αποχή, σημειώνοντας ότι οι ρυθμίσεις αποτελούν κοροϊδία του εαυτού μας καθώς, όλες οι εισφορές  για την άμυνα, καταλήγουν οπουδήποτε αλλού εκτός από την άμυνα, όπως είπε.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, κατέθεσε την αρνητική θέση του κόμματος επί του νομοσχεδίου σημειώνοντας ότι πρόκειται για άνιση μεταχείριση μεταξύ πολιτών και καταθετών.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη βουλή με 23 ψήφους υπέρ, 17 εναντίον και 3 αποχές.

Της Μαρίας Χαμπή