You are here

Μετεξελίσσεται το Γραφείο Προγραμματισμού

17/05/2013 17:31
Σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης μετεξελίσσεται και μετονομάζεται το Γραφείο Προγραμματισμό, με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το Γενικό Διευθυντή και τη διευθυντική ομάδα του Γραφείου Προγραμματισμού στην οποία αξιολογήθηκαν θέματα που αφορούν στο νέο ρόλο του Γραφείου Προγραμματισμού μέσα στις συνθήκες που προκύπτουν από τη δανειακή σύμβαση.

Ο νέος ρόλος του Γραφείου Προγραμματισμού θα επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες στην αποτελεσματική παρακολούθηση και αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ταμείων, καθώς και την παροχή πλήρους και λεπτομερούς πληροφόρησης στους πολίτες, στις επιχειρήσεις, αλλά και σε όλους τους φορείς και θεσμούς, για τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τα προγράμματα της ΕΕ.

«Θα έχουμε», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης «μια γκάμα πληροφόρησης, θα αξιοποιηθεί η πληροφόρηση που αφορά ακόμα και τα οριζόντια προγράμματα» προσθέτοντας πώς «είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η πληροφόρηση ειδικά αυτή την περίοδο που τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα είναι μια τονωτική ένεση για την οικονομία».

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη συστηματική παρακολούθηση της υλοποίησης των υποχρεώσεων της Κύπρου που προκύπτουν από τη δανειακή σύμβαση και παράλληλα θα γίνεται συντονισμός της εφαρμογής του προγράμματος διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο τρίτος πυλώνας, επικεντρώνεται στο συντονισμό του σχεδιασμού της νέας αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη «σε συνεργασία με τα Υπουργεία θα πραγματοποιείται αξιολόγηση και ιεράρχηση προτάσεων για νέα μεσαία και μεγάλα αναπτυξιακά έργα, καθώς και ειδικότερα διαμόρφωση στρατηγικής για την προώθηση του τομέα έρευνας και καινοτομίας. Είναι ένα θέμα στο οποίο φαίνεται εκ των πραγμάτων πως τουλάχιστον για την επόμενη περίοδο στην ΕΕ θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία και ιδιαίτερη χρηματοδοτική προσφορά που πρέπει να αξιοποιηθεί από τη χώρα μας».

Υπέδειξε, παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι απαιτείται πλέον μια πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Ερωτηθείς αν με την αναβάθμιση του το Γραφείο Προγραμματισμού θα έχει τις ανάλογες εξουσίες, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «η νέα Γενική Διεύθυνση θα οριστικοποιηθεί ως τέτοιας υποδομής, μετονομασίας και υποβάθρου και αυτό είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα τύχει ενίσχυσης από άτομα από όλα τα Υπουργεία στη βάση της εναλλαξιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».

Ο κ. Στυλιανίδης, επισήμανε επίσης ότι η εμπειρία από άλλες χώρες, όπου υπάρχει ανάλογο Όργανο για την παρακολούθηση του έργου της εφαρμογής της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου απέδειξε ότι δεν χρειάζονται ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Το νομοθετικό πλαίσιο», είπε «που υπάρχει είναι επαρκές για να μπορέσει να βοηθήσει τη Γενική Διεύθυνση να αναλάβει αυτό το ρόλο που της ορίζεται. Είναι Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης. Είναι κρίσιμος ρόλος, θεωρούμε ως Κυβέρνηση ότι με βάση αυτά τα δεδομένα αυτή η Διεύθυνση θα διαδραματίσει ένα από τους πιο ουσιαστικούς ρόλους για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε: την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Επεξεργασίας νέας φόρμουλας για ταμείο Αλληλεγγύης

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε ταυτόχρονα ότι γίνεται επεξεργασία τελικής νομοθετικής φόρμουλας για το Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αναγκαίο τέτοιο ταμείο.

«Το θέμα του Ταμείου», είπε «κατατέθηκε στη Βουλή μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου Eurogroup», προσθέτοντας ότι «είχαν αλλάξει τα δεδομένα με την απόφαση του δεύτερου Eurogroup και δημιουργήθηκαν σοβαρά νομικά ζητήματα».

Τόνισε, επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση, μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για να βρεθεί η τελική νομοθετική φόρμουλα για αυτό το Ταμείο.

«Η πολιτική θέση», σημείωσε «παραμένει ίδια, χρειαζόμαστε ένα παρόμοιου τύπου Ταμείο».