You are here

Moody’s: Φοβού τις εποπτικές αρχές

16/01/2007 18:11
Στις δημόσιες προτάσεις που κατέθεσε η Marfin Popular Bank για τις τράπεζες Κύπρου και Πειραιώς και τη ΔΠ που κατέθεσε η TPEIR για την MPB, αναφέρεται σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s. Ωστόσο, ο οίκος στο παρόν στάδιο δεν προχώρησε σε rating action θεωρώντας ότι είναι πολύ πρώιμο να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των προτάσεων. Ο οίκος επισημαίνει τα οφέλη αλλά και τις προκλήσεις που θα προκύψουν από πιθανή συγχώνευση των τραπεζών και βλέπει εποπτικούς σκοπέλους στη πρόθεση της ΜΡΒ να εξαγοράσει την Τρ. Κύπρου.

Όπως τονίζουν οι Moody’s, εάν η πρόταση της Πειραιώς για τη MPB καταστεί επιτυχής τότε η ελληνική τράπεζα θα μπορούσε να κερδίσει ισχυρή παρουσία στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της στην Ελλάδα. «Ωστόσο, τέτοια εξαγορά ενέχει σημαντικές προκλήσεις καθώς ήδη η Marfin Popular εμπλέκεται σε διαδικασία συγχώνευσης (Λαϊκή Ελλάς, Εγνατία Τράπεζα, Marfin)», τονίζουν.

Όσον αφορά, τη ΔΠ που κατέθεσε η MPB προς την BOCY, αναφέρεται ότι εάν λήξει επιτυχώς τότε το νέο σχήμα θα έχει αξιοσημείωτη θέση στο τραπεζικό σύστημα, καθώς θα συνενώσει τις δύο μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες που θα ελέγχουν το 50% του ενεργητικού του χρηματοοικονομικού τομέα. Ακόμη θα ισχυροποιηθεί η παρουσία του σχήματος στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι Moody’s τονίζουν ότι «τέτοια συναλλαγή εμπεριέχει προκλήσεις όσον αφορά το λειτουργικό επίπεδο και το επίπεδο της συγχώνευσης». Ακόμη αναφέρεται ότι το ενοποιημένο σχήμα θα ελέγχει το 50% του εγχώριου χρηματοοικονομικού τομέα και πιθανόν τα μερίδια αγοράς γεγονός που ίσως οδηγήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε παρέμβαση.

Οι Moody’s αναφέρονται τέλος στο πρόβλημα που προέκυψε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσον αφορά τις ΔΠ που κατέθεσαν η MPB προς την TPEIR και η τελευταία προς την πρώτη.

Ακόμη αναφέρεται ότι όλες οι συναλλαγές υπόκειται τόσο στους νόμους όσο και στην έγκριση των μετόχων. Ο οίκος σημειώνει ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και όταν υπάρξουν καθαρές ενδείξεις, θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο που θα έχουν στο rating των τραπεζών.

Στο παρόν στάδιο, η βαθμολογία που δίνουν οι Moody’s στην Τράπεζα Πειραιώς είναι Baa1/Prime-2/C- με σταθερή προοπτική, στην Τράπεζα Κύπρου Baa1/Prime-2/D+ με θετική προοπτική και στην Marfin Popular Baa1/Prime-2/D+.

Της Γεωργίας Χαννή