You are here

Μυστικοί: Ρευστό £800 εκ. διέφυγε στο εξωτερικό

24/03/2004 09:08

· Στα £50 εκ. οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία

· Η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη ρύθμιση και η αβεβαιότητα για τη λύση, «σκοτώνουν» τη φορολογική αμνηστία


Ποσό πέραν των £800 εκ. διέφυγαν το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό, εκ των οποίων £50 εκ. υπολογίζονται οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία, στα πλαίσια της φορολογικής αμνηστίας των μυστικών λογαριασμών. Σύμφωνα με αποκλειστικές και διασταυρωμένες πληροφορίες της StockWatch που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, τα £800 εκ. αποτελούν ποσοστό 20% - 25% των διαθεσίμων καταθέσεων στις τράπεζες. Tο ποσό που αναμένεται να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία υπολογίζεται τώρα μεταξύ £200 έως £300 εκ., υπό την απαραίτητη προϋπόθεση όμως, όπως έλεγαν άριστα ενημερωμένες πηγές στη StockWatch, πως τα ποσά των μυστικών λογαριασμών είναι πέραν των £5 δις.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και προβλέψεις οικονομικών παραγόντων, πως η «έκρυθμη» κατάσταση στο κυπριακό, δηλαδή το μούδιασμα της αγοράς υπό τη σκιά της αβεβαιότητας για την έκβαση των συνομιλιών και του τελικού ξεκαθαρίσματος της λύσης, θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην εξαγωγή από την Κύπρο σημαντικού μέρους των κεφαλαίων των μυστικών λογαριασμών, με συνέπεια την οριστική απώλεια αρκετών εκατομμυρίων λιρών για τα κρατικά ταμεία.

«Δυστυχώς, στην εξαγωγή των κεφαλαίων αυτών», τόνιζαν στη StockWatch αρμόδιοι οικονομικοί παράγοντες του τόπου – που μίλησαν υπό τον αυστηρό όρο της ανωνυμίας – συνέτεινε και η πολύ μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, για τη νομοθετική φορολογική αμνήστευση των κρυφών λογαριασμών και των φυγαδευθέντων στο εξωτερικό, κεφαλαίων.

Οι ίδιοι κύκλοι, σημείωναν παράλληλα, πως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πλέον η μειωμένη αποτελεσματικότητα της φορολογικής αμνήστευσης, ενώ υποδεικνύουν πως οι κατέχοντες μυστικούς λογαριασμούς από την 1η Μαΐου, θα μπορούν να εξάξουν ελεύθερα στο εξωτερικό τα κεφάλαιά τους, αφού με την ένταξη στην ΕΕ, αίρονται όλοι οι συναλλαγματικοί περιορισμοί αλλά και καταργείται ο Περί διακίνησης συναλλάγματος Νόμος (σ.σ. για τα κεφάλαια εξωτερικού).

Ακόμη και στην περίπτωση λύσης πριν από την 1η Μαΐου, εκτιμάται πως οι ίδιοι κάτοχοι θα περιμένουν να περάσουν πολλοί μήνες προτού εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για αμνηστία των μυστικών τους λογαριασμών, προκειμένου να διαπιστώσουν τις πρώτες οικονομικές συνέπειες από την πορεία εφαρμογής της λύσης.

Του Κυριάκου Κυριακίδη