You are here

Μυστικοί: Ζητούνται εξηγήσεις από τράπεζες

12/07/2004 15:33

· Ο Αρ. Χρυσοστόμου επιβεβαιώνει πληροφορίες για παροτρύνσεις τραπεζών προς κατόχους μυστικών, να μην προχωρήσουν σε νομιμοποίηση των σχετικών λογαριασμών τους

· Γ. Χατζηαναστασίου: Αδιανόητο...


Σε επιβεβαίωση των πληροφοριών, για παροτρύνσεις εμπορικών τραπεζών προς τους κατόχους μυστικών λογαριασμών, να μην προχωρήσουν σε νομιμοποίηση των σχετικών λογαριασμών τους, προέβη σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Άριστος Χρυσοστόμου. Μάλιστα, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι θα καλέσει για εξηγήσεις στην Βουλή, το Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών. Ωστόσο, ο ΓΓ του Συνδέσμου Γιώργος Χατζηαναστασίου, μιλώντας στη StockWatch, χαρακτηρίζει αυτό το ενδεχόμενο «αδιανόητο» και ενάντια στα συμφέροντα των τραπεζών.

Εμείς ως Σύνδεσμος δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση, είπε στη StockWatch ο κ. Χατζηαναστασίου, προσθέτοντας ότι προσωπικά δεν γνωρίζει κατά πόσον τραπεζικά Ιδρύματα έχουν προβεί σε τέτοια διαβήματα. Είπε όμως, ότι θα διερευνήσει τις σχετικές πληροφορίες, αλλά, όπως επεσήμανε, κάτι τέτοιο θα ήταν μια εξαιρετικά αρνητική ενέργεια. «Οι τράπεζες τάσσονται αναφανδόν υπέρ της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων και εναντίον της ύπαρξης κρυφών λογαριασμών. Πραγματικά διερωτώμαι», συνέχισε, «ποίο όφελος θα είχαν οι τράπεζες από μια τέτοια κίνηση», παρατήρησε ο κ. Χατζηαναστασίου, απορρίπτοντας εμμέσως, αλλά κατηγορηματικά, πως είναι δυνατόν να αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες.

Κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις της Βουλής για νομοθετική ρύθμιση των στοιχείων που θα πρέπει να δίνονται κατά το άνοιγμα λογαριασμών από τις τράπεζες προκειμένου να αποτραπεί επανάληψη του φαινομένου των μυστικών λογαριασμών, ο ΓΓ του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, τόνισε ότι δεν υπάρχει ένσταση για ανάλογη ρύθμιση σε ότι ισχύει στα «καλά ευρωπαϊκά χρηματο-οικονομικά κέντρα». Τόνισε όμως, ότι η εισήγηση που τελικά περιελήφθη στη νέα νομοθεσία, για ποινικοποίηση εφεξής των μυστικών λογαριασμών, ήταν γραπτή πρόταση του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, ο οποίος δήλωσε άγνοια για τις πληροφορίες, τόνισε ότι παρά τις σχετικές εγκυκλίους της Κεντρικής Τράπεζας προς τις εμπορικές σχετικά με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, εντούτοις όπως είπε, είναι αναγκαίο να ρυθμιστεί και νομοθετικά.

Του Κυριάκου Κυριακίδη