You are here

Νέα έξοδος στις αγορές για €1,25 δισ.

11/01/2021 06:00

Νέα έξοδος στις αγορές προγραμματίζει στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Ο διευθυντής του γραφείου διαχείρισης δημοσίου χρέους Φαίδωνας Καλοζώης, αναφέρει στη StockWatch ότι «είναι μέσα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η έκδοση νέου ομολόγου. Ο ακριβής χρόνος έκδοσης θα αποφασιστεί στις επόμενες εβδομάδες λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες των διεθνών αγορών», τονίζει. Προς τούτο, επισημαίνει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προηγηθεί η έγκριση του προϋπολογισμού. «Είναι αυτονόητο ότι χωρίς εγκριμένο προϋπολογισμό κανένα κράτος δεν θα βγει στις αγορές», υπογραμμίζει.

Το ποσό της έκδοσης θα φθάνει μέχρι το €1,25 δισ.

Σύμφωνα με το γραφείο διαχείρισης δημοσίου χρέους, η περίοδος στρατηγικής 2021-2023 χαρακτηρίζεται από διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες, παρά την επίδραση της πανδημίας Covid-19 στα δημόσια οικονομικά. Τα έτη 2021-2023 χαρακτηρίζονται από χαμηλές έως μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για τα έτη 2021-2022 και να εκμηδενίζεται το 2023 με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του έτους αυτού. Σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα κυμανθούν μεταξύ 6% και 11% του ΑΕΠ κατά την τριετή περίοδο.

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονται σε €2,3 δισ. το 2021, €2,1 δισ. το 2022 και €1,4 δισ. το 2023.

Τα Ευρωπαϊκά Μεσοπρόθεσμα Ομόλογα θα συνεχίσουν να αποτελούν την κύρια πηγή δανεισμού για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Κράτους στα πλαίσια της στρατηγικής 2021-2023. Η πολιτική αυτή είναι στρατηγικής σημασίας καθότι μέσω της διεθνής αγοράς, οι εκδότες δύνανται να προσελκύσουν επενδυτές πέραν από την εγχώρια αγορά και από τη διεθνή αγορά διευρύνοντας έτσι την επενδυτική βάση σε μέγεθος, γεωγραφικά και ανά κατηγορία. Σημειώνεται ότι τα ομόλογα αυτά εκδίδονται μέσω του Προγράμματος Euro Medium Term Note (EMTN), διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο και είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο Αξιών Λονδίνου. Το σύστημα εκκαθάρισης των ομολόγων γίνεται μέσω των αποθετηρίων Euroclear/Clearstream.

Η εγχώρια αγορά θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική πηγή χρηματοδότησης για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Κράτους. Για την περίοδο αναφοράς, θα δοθεί προτεραιότητα στην έκδοση ομολόγων προς φυσικά πρόσωπα διάρκειας 6 ετών σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση, χρηματοδοτικό εργαλείο που διατίθεται για κάλυψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν τα φυσικά πρόσωπα ως αποταμιευτές.

Τα Γραμμάτια Δημοσίου παραμένουν ως το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο βραχυπρόθεσμης διάρκειας της εγχώριας αγοράς, τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της διαχείρισης των ρευστών διαθεσίμων του Κράτους και στον περιορισμό του μέσου σταθμικού κόστους του δημόσιου χρέους. Όσον αφορά το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Εμπορικών Χρεογράφων (Euro Commercial Paper), αν και δύναται να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα προσελκύοντας κεφάλαια από το εξωτερικό, εντούτοις, παραμένει ανενεργό από τα τέλη του 2014, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εγγύς μέλλον. Ένα άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο αποτελεί ο δανεισμός από διεθνείς τράπεζες που προορίζεται για υλοποίηση νέων έργων ή συνέχιση έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία συνδυάζουν χαμηλό κόστος δανεισμού και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Τόσο τα Γραμμάτια Δημοσίου και τα ομόλογα προς φυσικά πρόσωπα όσο και τα διμερή δάνεια αποτελούν ένα μικρό μέρος της ετήσιας χρηματοδότησης του κράτους.

Της Γεωργίας Χαννή