You are here

Νέες χαλαρώσεις από την Κεντρική

29/08/2002 11:47
Χαλάρωση των περιορισμών για εξαγωγή συναλλάγματος ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα στα πλαίσια της πολιτικής για πλήρη εναρμόνιση της Κύπρου με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει την εισαγωγή νέων διαδικασιών στη διενέργεια πληρωμών για αγαθά και υπηρεσίες και στη διακίνηση κεφαλαίων.

«Συγκεκριμένα από την 1η Σεπτεμβρίου, 2002 τίθενται σε εφαρμογή τα ακόλουθα:

Εισαγωγές αγαθών

Εισάγεται νέα διαδικασία πληρωμών για εισαγωγές αγαθών έτσι ώστε στις πλείστες περιπτώσεις να διενεργούνται από τις τράπεζες με την παρουσίαση τιμολογίων ή άλλων δικαιολογητικών εγγράφων. Το έντυπο EC2 για πληρωμές και εκτελωνίσεις αγαθών δε θα συμπληρώνεται πλέον.

Εξαγωγές αγαθών

Οι εξαγωγές θα διενεργούνται χωρίς να συμπληρώνεται το έντυπο ΔΕ1 κατά τη φόρτωση των εμπορευμάτων και κατά την εισαγωγή του προϊόντος πώλησης στην Κύπρο. Η κατάργηση του εντύπου ΔΕ1 δε συνεπάγεται και άρση της υποχρέωσης των εξαγωγέων για μεταφορά στην Κύπρο των εισπράξεων από εξαγωγές, οι οποίες θα πρέπει να επαναπατρίζονται το αργότερο σε έξι μήνες από τη φόρτωση.

Πληρωμές υπηρεσιών

Αυξάνεται από £100.000 σε £500.000 το συνάλλαγμα που θα εκδίδεται απευθείας από τις τράπεζες για πληρωμές υπηρεσιών χωρίς αναφορά στην Κεντρική Τράπεζα: Νοείται ότι για κάθε πληρωμή θα παρουσιάζονται στις τράπεζες τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.

Φοιτητικό Συνάλλαγμα

Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στο εξωτερικό καθ΄ οιονδήποτε χρόνο στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους μέχρι £12.000 για έξοδα διαβίωσης. Θα δικαιούνται επίσης πρόσθετο συνάλλαγμα για την κάλυψη των διδάκτρων καθώς και άλλων έκτακτων εξόδων τους αφού παρουσιάσουν στην τράπεζά τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.

Ιατρικό συνάλλαγμα

Δεν θα υπάρχει περιορισμός στην εξαγωγή συναλλάγματος για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, όμως, έχει τεθεί το όριο των ΛΚ50.000 στο συνάλλαγμα που θα εκδίδεται από τις εμπορικές τράπεζες. Για την έκδοση μεγαλύτερου ποσού έχουν γίνει διευθετήσεις με τις τράπεζες ώστε η αναφορά στην Κεντρική Τράπεζα να γίνεται ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης.

Επενδύσεις χαρτοφυλακίου και καταθέσεις σε ξένες τράπεζες

Αυξάνεται από £20.000 σε £50.000 το ποσό που μπορούν να μεταφέρουν στο εξωτερικό κατ’ έτος οι κάτοικοι Κύπρου, που έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους.

Δανεισμός

Καταργούνται όλοι οι περιορισμοί στα εξωτερικά δάνεια για χρηματοδότηση επενδύσεων κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό ενώ ήδη είναι ελεύθερος ο δανεισμός κατοίκων Κύπρου σε ξένο νόμισμα. Ελεύθερος είναι επίσης ο δανεισμός από κυπριακές τράπεζες μη κατοίκων Κύπρου, φυσικών ή νομικών προσώπων, για χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο.

Χρηματικές δωρεές σε μη κατοίκους Κύπρου

Τα κεφάλαια που αποκτούν μη κάτοικοι Κύπρου δυνάμει χρηματικών δωρεών θα εξάγονται στο εξωτερικό, με ελάχιστο ποσό £1 εκ. κατ΄ έτος ή το ένα τρίτο του ποσού, όποιο από τα δύο είναι το μεγαλύτερο. Το υπόλοιπο ποσό θα εξάγεται στα επόμενα δύο έτη με ελάχιστο ποσό £1 εκ. κατ΄ έτος.

Εξαγωγή εισοδημάτων μη κατοίκων Κύπρου

Η εξαγωγή από την Κύπρο των εισοδημάτων των μη κατοίκων, όπως π.χ. ενοίκια, μερίσματα, τόκοι κλπ, θα γίνεται απευθείας από τις τράπεζες με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.