You are here

Νέο συμβούλιο οικονομίας, χωρίς καν να ενημερωθεί το παλιό

15/06/2018 07:12

Το νέο συμβούλιο οικονομίας που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση εξέπληξε τα μέλη του παλιού συμβουλίου, που ούτε καν γνώριζε και ρωτήθηκε για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Το νέο συμβούλιο ονομάζεται «οικονομίας και ανταγωνιστικότητας» και, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το υπουργείο οικονομικών, «αποτελεί τη μετεξέλιξη του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας».

Το ΣΕΟ είχε συσταθεί το 2013 με επικεφαλής τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη και τους κορυφαίους οικονομολόγους της χώρας.  Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων είχε ετοιμάσει αριθμό εκθέσεων για διάφορα ζητήματα αλλά την τελευταία τριετία δεν λειτουργούσε.

Πολλά από τα μέλη του συμβουλίου όπως οι Σταύρος Ζένιος, Μάριος Ζαχαριάδης και Αλέξανδρος Μιχαηλίδης παραιτήθηκαν από το συμβούλιο κυρίως λόγω ανάληψης άλλων καθηκόντων.

Το συμβούλιο κατέγραψε κατά καιρούς τις θέσεις του σε σχέση με σημαντικά ζητήματα, όπως για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και για εκσυγχρονισμό του κράτους. Είχε επίσης κάνει διάφορες παρεμβάσεις όταν γίνονταν συζητήσεις για θέματα του χρηματοοικονομικού τομέα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΟ Χριστόφορος Πισσαρίδης σε δηλώσεις του στη StockWatch επισημαίνει ότι δεν γνώριζε για το ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε τη σύσταση νέου συμβουλίου και ότι το υφιστάμενο καταργήθηκε.

Ο κ. Πισσαρίδης εύχεται το καλύτερο για την Κύπρο εκφράζοντας την ετοιμότητά του να βοηθήσει.

Το νέο συμβούλιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει κανένα από τα μέλη του προηγούμενου συμβουλίου.  Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η StockWatch, από τα μέλη του ΣΕΟ δεν ζητήθηκε καν ανατροφοδότηση για το νέο συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σημειώνει ότι η κυβέρνηση αναμένει πρωτοβουλίες από το νέο συμβούλιο οικονομίας και ανταγωνιστικότητας επισημαίνοντας ότι το προηγούμενο συμβούλιο που διορίστηκε το 2013 είχε ατονήσει.

Οι όροι εντολής του, σημείωσε, είναι στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ και στόχος είναι η υποβολή εισηγήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Ερωτηθείς για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του συμβουλίου, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο τονίζοντας ότι θα πρέπει τα ίδια τα μέλη να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία καθώς τους δίνεται αυτή η αρμοδιότητα.

«Από τη στιγμή που διορίζονται δεν θα πρέπει τα μέλη να αναμένουν από την κυβέρνηση σήμα για δράση αλλά θα πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες», σημειώνει.

Η κατεύθυνση τώρα, προσθέτει, είναι πολύ διαφορετική καθώς το συμβούλιο που συστάθηκε το 2013 ήταν για να εξέλθει η χώρα από την κρίση ενώ τώρα υπάρχουν συνθήκες ανάπτυξης και ο στόχος είναι να υποβάλλονται εισηγήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Προδρόμου επισημαίνει ότι στο προηγούμενο συμβούλιο υπήρχε πρόβλημα λειτουργίας καθώς πολλά μέλη έλειπαν στο εξωτερικό και ήταν δύσκολη η συνάντηση τους.

Για τα νέα μέλη του συμβουλίου οικονομίας, όπως και στο ΣΕΟ, δεν υπάρχει αμοιβή.

Πρόεδρος του νέου συμβουλίου αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

Της Γεωργίας Χαννή