You are here

Νεότερα στις 8/3 στη δίκη για πολιτογραφήσεις

22/02/2023 12:24

Για τις 8 Μαρτίου 2023, πήρε αναβολή η ποινική υπόθεση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Η αναβολή δόθηκε μετά από αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για να είναι παρόντες όλοι οι κατηγορούμενοι σε σχέση με θέμα που προτίθεται να θέσει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, που σχετίζεται με το χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων μηνών μέχρι τη λήξη της υφιστάμενης σύνθεσης του Κακουργιοδικείου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην Bουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη, ο Δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος Αντρέας Πιττάτζης απάντησε με μη παραδοχή στις κατηγορίες σε προηγούμενη δικάσιμο και είχε ήδη οριστεί να οδηγηθεί εκ νέου στο δικαστήριο για ακρόαση, στις 8 και 9 Μαρτίου του 2023.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.   

Κατά τη σημερινή δικάσιμο η Κατηγορούσα Αρχή αναμενόταν να απαντήσει επί των προδικαστικών ενστάσεων που είχαν θέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης των τριών κατά την προηγούμενη διαδικασία.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι πριν να τοποθετηθεί επί της ουσίας, ο ίδιος το θεωρεί ως «χρέος προς τη Δικαιοσύνη» να επανέλθει σε ένα ζήτημα για το οποίο προηγουμένως δεν υπήρχαν παρά μόνο ενδείξεις που σήμερα είναι δεδομένα. Εισηγήθηκε ότι αυτά που έχει να πει θα πρέπει να ακουστούν από όλους τους κατηγορούμενους έτσι ώστε το Δικαστήριο να έχει την άποψη όλων.

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο δεδομένο που υπάρχει ότι το Δικαστήριο αυτό δεν θα μπορέσει να συνεχίσει με τη σημερινή του σύνθεση μετά τις 30 Ιουνίου 2023 και ζήτησε όπως οριστεί η διαδικασία για όλους τους κατηγορούμενους για τις 8 Μαρτίου 2023, «για αναγνώριση των δεδομένων».

Σημειώνεται ότι στις 30 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν οι διορισμοί των Δικαστών του νεοσύστατου Εφετείου, μεταξύ των οποίων είναι και ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Σταύρος Σταύρου. Το Εφετείο αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιουλίου 2023.

Τοποθετούμενος επί του αιτήματος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη, Κρις Τριανταφυλίδης, ανέφερε ότι ο πελάτης του επιθυμεί όπως η διαδικασία ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και έκανε λόγο για «ποικιλόμορφες αρνητικές επιπτώσεις» στον πελάτη του και την οικογένεια του.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα φέρει ένσταση να συνεχιστεί η διαδικασία στις 8 Μαρτίου για να είναι παρών και ο άλλος κατηγορούμενος «και νοουμένου ότι θα δούμε και ζητήματα που αφορούν το κατηγορητήριο». Είπε επίσης ότι αναμένει να διευθετηθεί μια συνάντηση μεταξύ όλων των πλευρών για το κατηγορητήριο.

Ο δικηγόρος των Χριστάκη Τζιοβάνη και Αντώνη Αντωνίου, Γιώργος Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι «η έγνοια μας είναι να ακουστούν τα προδικαστικά ζητήματα» και πρόσθεσε ότι πιθανόν να είναι λογικό να είναι παρών και ο κ. Πιτάτζιης σε σχέση με το αίτημα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Για τις διαβουλεύσεις που αναμένεται να γίνουν μεταξύ των πλευρών αναφορικά με το κατηγορητήριο, ανέφερε ότι αν δεν καρποφορήσουν, η θέση του ίδιου κατά την επόμενη δικάσιμο θα είναι «να ακουστεί η άλλη πλευρά για το θέμα που έχουμε εγείρει».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Σταύρος Σταύρου, ανέφερε ότι θεωρεί πως είναι «λογικό και ορθό» να συμμετάσχει και ο άλλος κατηγορούμενος, ο οποίος πιθανόν να έχει κάποια τοποθέτηση για το θέμα και όρισε την επόμενη δικάσιμο για όλους τους κατηγορούμενους για τις 8 Μαρτίου 2023, στις 09:00.